Červíček končí, Lessy zůstává - a chystá rezignaci

Praha - Ministr vnitra v demisi Martin Pecina zrušil jmenování Martina Červíčka do čela policie. Podle jeho názoru nebyl policejním prezidentem jmenován v souladu se zákonem. Pecina tak vyřešil zhruba měsíc trvající dvojvládí v čele policie, jediným policejním prezidentem tak zůstává Petr Lessy. Červíček se stává náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování, vrací se tedy na pozici, na níž působil před svým jmenováním policejním prezidentem. Lessy řekl, že novému ministrovi vnitra nabídne po ustavení vlády rezignaci.

Lessy zdůraznil, že na postu policejního prezidenta nelpí. „Jsem připraven v okamžiku jmenování nové vlády a nového ministra vnitra dát ministrovi rezignaci na svou funkci, pokud bude chtít,“ prohlásil. Tímto krokem chce „zcela odblokovat situaci“. Dodal, že do té doby nebude dělat žádné radikální personální změny. Rád by také dál  spolupracoval s Martinem Červíčkem. O tom, zda by se zúčastnil nového výběrového řízení na šéfa policie, zatím nechtěl spekulovat.

Chovanec: Policejní prezident by měl být vybrán až po ukončení případného soudu

Jestliže Lessy rezignuje a Červíček neuspěje ani u soudu, chce kandidát na ministra vnitra Milan Chovanec uspořádat výběrové řízení na nového šéfa sboru, do kterého se budou moci přihlásit Červíček, Lessy i další policisté figurující v 11. platové třídě. „Takže dneska říkat, jestli to bude Lessy, Červíček, nebo někdo jiný - nevím,“ řekl Chovanec.

Načasování Lessyho rezignace by si Chovanec představoval zhruba měsíc po nástupu nové vlády. „Pokud k rezignaci pana Lessyho dojde, tak by k ní mělo dojít řízeně, po dohodě a ku prospěchu policie - pokud vyhodnotíme, že ta rezignace je nezbytně nutná,“ poznamenal. „Já se obávám, že to policejní schizma neskončilo,“ poznamenal také Chovanec, podle něhož se dají očekávat další průtahy, včetně soudního sporu ze strany Martina Červíčka. V případě, že by se Chovanec stal ministrem, nového policejního prezidenta by začal vybírat až ve chvíli, kdy by tento soudní spor skončil.

Červíčkův advokát Josef Kopřiva v Událostech, komentářích potvrdil, že se Červíček bude bránit soudní cestou. „My rozklad samozřejmě podáme a budeme podávat žalobu k správnímu soudu,“ řekl Kopřiva. „Bylo to uděláno na jakousi objednávku s tím, aby se vyřešilo policejní schizma,“ komentoval zrušení Červíčkova jmenování.

Váňa: Ministr vytvořil další problém

„Pan ministr vytvořil další zbytečný problém,“ myslí si poslanec a předseda výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD). Nezákonně totiž podle něj byl jmenován i Lessy. „Měl počkat, až nastoupí ministr vnitra, který bude mít jasný politický mandát,“ zhodnotil Pecinův krok Váňa. Poukázal také na to, že Červíček se nyní stává náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování a tato pozice je už také obsazená.

Pecina se ztotožnil s rozhodnutím poradní komise, která ministrovi doporučila zrušit jmenování Martina Červíčka, protože byl podle ní jmenován neoprávněně. Podle komise neměl Červíčka po obvinění Lessyho v srpnu 2012 odvolat z pozice náměstka policejního prezidenta tehdejší ministr vnitra Jan Kubice, ale další z Lessyho náměstků Pavel Osvald (čtěte více). „Celá chyba podle komise spočívala v technice jmenování Martina Červíčka. Nejdřív měl být uvolněn z funkce náměstka a teprve poté měl být jmenován policejním prezidentem,“ vysvětlil komentátor Antonín Viktora. Práci Pecinovy komise kritizoval Červíčkův advokát; její postup je prý nestandardní a poukázal na to, že v ní jsou Pecinovi přímí podřízení.

Rozhodnutí Martina Červíčka jsou ale podle ministra platná, zákon na tuto situaci pamatuje. „Je to jasně judikováno, že toto bylo činěno v situaci, kdy byl Červíček policejním prezidentem,“ poukázal Viktora. Připomněl také, že návrat Lessyho do čela policie bude o to složitější, že značná část policejního sboru stála spíše za Červíčkem.

„Na rozhodnutí není nic překvapivého, už když rozhodl o navrácení plukovníka Lessyho do služebního poměru, konstatoval, že pokud pan Červíček neodejde, tak že s ním zahájí správní řízení,“ řekl například předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek. „Komise měla vyhovět panu Červíčkovi, kdyby provedla požadované důkazy, netrvalo by to déle než pár týdnů,“ dodal. „Úplně nejlepší by bylo, kdyby nový ministr vnitra posoudil všechny věci v souvislostech a vytvořil tu jasnou, funkční a poněkud déle trvající strukturu fungování policie,“ uzavřel Štěpánek. 

Lessyho vrátil do služebního poměru navzdory doporučení své poradní komise začátkem prosince Pecina, čímž vzniklo dvojvládí v čele policie. Protože se Červíček odmítl funkce dobrovolně vzdát, Pecina zahájil správní řízení přezkoumávající zákonnost jeho jmenování. Červíček však naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a tří krajských ředitelství.

Petr Lessy opustil policejní prezidium loni v srpnu, kdy mu tehdejší ministr vnitra Kubice zrušil služební poměr. Byl podezřelý ze zneužití pravomoci a pomluvy svých kolegů. Údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Petr Lessy
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Pražský městský soud ale jeho stíhání v polovině října zastavil s tím, že bylo nedůvodné, a Lessy hned po rozhodnutí soudu avizoval, že se chce na svoje původní místo vrátit. „Právní skutečnosti jsou na stole,“ prohlásil na konci prosince ve vysílání ČT24 (čtěte víc).

Pecina prý chce skrze Lessyho prosadit personální změny

Postup Martina Peciny vyvolal kritiku u části policejních odborů i šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky: „Tato vláda nemá důvěru Poslanecké sněmovny a navíc je v demisi. Já jsem přesvědčen, že vláda v této situaci by neměla přijímat nějaká důležitá rozhodnutí, včetně těch personálních.“ Také podle prezidenta Miloše Zemana by policejní dvojvládí měl řešit až nový ministr vnitra. Nelíbí se ani Martinu Červíčkovi, který byl do funkce policejního prezidenta jmenován po Lessym. Červíček poukázal na to, že v poslední době ministr vnitra zasahoval i do personálního rozhodování uvnitř policie, v personálních otázkách ale ministrovi ustoupit odmítá.

  • „Já jsem mu vytýkal mnoho věcí, od toho jsem jeho nadřízený,“ přiznal Pecina, že na řízení některých útvarů se s Červíčkem zcela neshodli.