Rusnokova vláda chce přitvrdit v boji proti chudobě a vyloučení

Praha – Vláda v demisi dnes přijala plán na boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Strategie počítá s větším zapojením nezaměstnaných a lidí z ghett do práce na veřejných zakázkách a zvýšit chce také počty sociálních pracovníků, kteří v problémových oblastech pomáhají.

Česko bude intenzivněji bojovat s chudobou a sociálním vyloučením. Zhruba o polovinu by mělo přibýt například sociálních pracovníků, kteří pomáhají lidem krizové životní situace zvládat. Vládní strategie počítá s tím, že ze současných 1 617 se jejich počet zvýší na 2 500. Stát po změně jejich platy vyjdou na 845 milionů korun ročně.

Strategie na roky 2014 až 2020 dále počítá s úpravami systému sociálního bydlení. Upozorňuje na to, že nájemních bytů je málo. Nové se nestaví a ty staré většina měst prodala. Zatímco v roce 1991 bylo levných nájemních bytů po celém Česku 214 tisíc, dnes je jich jen 48 tisíc. Nové sociální byty by podle strategie mohly začít vznikat například ve starých nevyužívaných budovách.

Změny ve vzdělávání i v sociálních dávkách

Strategie chce bojovat také proti nezaměstnanosti, a to hlavně změnami ve vzdělávání. To chce Rusnokova vláda v příštích letech více provázat s potřebami zaměstnavatelů.

Změnit by se měl i systém dávek, které podle ministerstva práce a sociálních věcí dost nemotivují k hledání místa. To vítají i obce a kraje, které čelí největším problémům se sociálním vyloučením. „Já si myslím, že politickým úkolem do budoucna je stabilizovat systém sociálních dávek tak, aby nebyl do budoucna tak narůstající a hlavně aby se lidem vyplatilo nastoupit do práce a pracovat,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 radní Ústeckého kraje Martin Klinka (ČSSD). Právě v tomto kraji žije nejvíce lidí s příjmy na hranici chudoby.

Chudobě má bránit podle autorů strategie i to, že by do roku 2018 mělo v dětských domovech a ústavech zůstat jen minimum dětí. Vyrůstat by měly ve vlastních či náhradních rodinách. Do konce příštího roku by měl resort práce připravit nový zákon o podpoře rodiny. Do roku 2020 má být ve školkách dostatek míst, k dispozici má být i další péče.

Na klid v ulicích dohlížejí speciální asistenti

Boji proti sociálnímu vyloučení se radnice intenzivně věnují už nyní. V řadě měst po celém Česku se v tomto ohledu osvědčili třeba asistenti prevence kriminality. Například do Českých Budějovic přišli po sérii protiromských demonstracích z loňského léta. Radnice je s jejich prací nadmíru spokojená, proto také nyní rozšiřuje jejich počet ze dvou na pět. Jako velmi úspěšný hodnotí projekt také ministerstvo vnitra.

„Je tady klid a vždycky, když vyjdete z domu, vidíte muže v uniformách, mají pravidelné pochůzky,“ pochvaluje si práci asistentů Blanka Tůmová, obyvatelka českobudějovického sídliště Máj, které loni trápily protiromské pochody nejvíce.

Asistenti prevence kriminality se osvědčili i ve Vimperku. A další města z jihu Čech je plánují zřídit také. Ještě letos by se asistenti měli objevit v Písku nebo ve Strakonicích.