Cesta za exotikou se lidem komplikuje, chybí vakcíny proti tyfu

Praha – Česká republika už několik měsíců bojuje s nedostatkem očkovacích látek proti břišnímu tyfu. Očkování přitom lékaři doporučují na cesty do exotických zemí, kde právě začíná hlavní sezóna. Během ní tam vyjede až sto tisíc Čechů.

Zásoby očkovacích center se tenčí den ode dne a další vakcíny není kde brát. Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustkové jsou v Česku sice registrované dvě vakcíny, jedna se ale od roku 2012 nedováží a u druhé bylo v roce 2013 několik přerušení.

Kdy dodá nyní jediný výrobce vakcíny další očkovací látky, zatím není jasné. „Vzhledem k dlouhému výrobnímu cyklu (18–24 měsíců) může nastat problém nedostatečného zásobování. Naším cílem je udělat vše proto, aby byla poptávka opět plně uspokojena,“ řekla ČT mluvčí Sanofi Pasteur Dana Pavlousková.

Očkování proti břišnímu tyfu patří při cestách do exotiky k těm nepovinným, lékaři ho ale doporučují a v ordinacích je o vakcíny zájem. Například v pražské vinohradské nemocnici se po nich denně ptají desítky lidí.

Pokud turista břišním tyfem onemocní, nemoc vyléčí antibiotika. Někdy ale může mít i velmi vážný průběh. Lidem, kteří se vydají do exotických zemí i bez tohoto očkování, proto lékaři doporučují, aby si dávali pozor hlavně na syrové jídlo a pili převařenou vodu.

V ČR chybí vakcíny na břišní tyfus (zdroj: ČT24)