Bílková: Dávky přijdou včas, s vyplácením nemáme skluz

Praha -  Příjemci sociálních dávek své peníze obdrží včas; v některých případech maximálně se zpožděním v řádech jednotek dnů. V Interview Daniely Drtinové to zdůraznila generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková. Ubezpečila zároveň, že problémy se netýkají dávek státní sociální podpory, které pobírají matky s dětmi. Dodala také, že propříště by bylo lepší, aby informační systém spravoval sám Úřad práce, a ne ministerstvo práce a sociálních věcí, jak tomu bylo doposud. Tím by se úřad podobným komplikacím při vyplácení dávek mohl vyhnout.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„V současné době mohu s velkým potěšením říci, že určitě nejsme ve skluzu s žádným typem našich dávek, které vyplácíme,“ dodala. Zdůraznila zároveň, že nejistota, která provází začátek roku, se netýká dávek státní sociální podpory, tedy dávek, které pobírají matky s dětmi. „Jejich nervozita je naprosto zbytečná,“ ujistila Bílková.

Podle Bílkové Úřad práce dosud odeslal polovinu opakovaných dávek hmotné nouze. „Druhá polovina jsou dávky, které se musí každý měsíc přehodnocovat,“ vysvětlila. Dávky podle ní přijdou všem příjemcům včas, teoreticky je ale možné, že některé nedorazí přesně ten den, na který jsou zvyklí. „Zpoždění bych počítala v řádu jednotek dnů tam, kde k tomu dojde,“ konstatovala.

Situaci podle Bílkové komplikuje fakt, že informační systémy úřadu práce spravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. „Vtah mezi ministerstvem, dodavateli a dalšími subdodavateli je skutečně právně tak složitý (…), že to, co se stalo 2. ledna, kdy naši úředníci přišli do práce a nefungoval vůbec žádný systém, se předvídat nedalo,“ podotkla. Po dalším ministru práce by tak chtěla, aby si Úřad práce informační systém zajišťoval sám.

Reakce Fujitsu byla překvapivá

Firma Fujitsu Technology Solutions, která se o vyplácení některých dávek starala, totiž vypla na začátku roku systém pro vyplácení sociálních dávek a úředníci se vrátili ke starému programu. Kvůli tomu ale neměli přístup k aktuálním datům. K podcenění problému podle Bílkové nedošlo ani na jedné straně. „Spíše pro nás pro všechny byla překvapivá reakce firmy Fujitsu,“ dodala.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministerstvo tvrdí, že společnost jednala jednostranně a že pokračování provozu umožňuje dodatek ke smlouvě. Fujitsu od minulého pátku alespoň umožnila stahování dat za listopad a prosinec. Podle Bílkové jsou ale špatně nastaveny smluvní podmínky, které definují pravomoci státu. „Především je třeba ten systém řádně vysoutěžit (…) tak, abychom měli jistotu, že máme systém, který nám vyhovuje, který je funkční a nebude z právního hlediska napadán,“ dodala. Data by tak podle ní mělo mít ministerstvo propříště ve svých rukách.

Ministerstvo se vrací k OKsystemu

Fujitsu systém vypnula na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu, který úřadům práce loni v únoru zakázal systém používat. Podle něj totiž ministerstva vnitra a práce porušila zákon o veřejných zakázkách. Resort práce nevybral dodavatele systému v tendru, ale připojil se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu. Smlouvu uzavřel někdejší ministr Jaromír Drábek a jeho první náměstek Vladimír Šiška. Ministerstva se odvolávala, konečný verdikt padl 18. prosince a začal platit o deset dní později.

Fujitsu podala námitku, obrátila se i na soud a žádá odklad zákazu do soudního verdiktu. Ministerstvo práce chtělo původně podepsat smlouvu o pokračování provozu s jedním z dodavatelů společnosti Fujitsu Technology Solutions, a to s firmou Vítkovice IT Solutions. Fujitsu proti tomu měla námitky, nechala systém vypnout. Resort se tak zatím plně vrací k původnímu dodavateli, kterým je OKsystem.