Chovanec má své studium v Plzni za správné, brání se dokumenty

Praha – Ministerští kandidáti odmítají výhrady a připomínky, které vznesl prezident Miloš Zeman ke složení chystané koaliční vlády. Ačkoli se Zemanova varování formálně nesla v obecné rovině, jednotliví zájemci o ministerské posty si je vztáhli osobně – Milan Chovanec proto odmítl, že by jeho vysokoškolské studium bylo nestandardně rychlé, a Jan Mládek zase tvrdí, že s bezpečnostní prověrkou problém neměl.

Prezident Miloš Zeman na dnešní tiskové konferenci nezmínil jméno jediného ministerského kandidáta, potenciálnímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi vytknul vzdělání některých vládních reprezentantů, možná bezpečnostní rizika, která jejich angažmá přináší, a zapochyboval i nad odbornou průpravou (čtěte víc).

Za Zemanovými slovy lze číst ale konkrétní jména pro Sobotkovu vládu - minimálně tak prezidentovo prohlášení interpretovali někteří ministerští kandidáti. A také samotný Sobotka zmínil, že nepokládá výhrady za tak závažné, aby to bránilo jejich jmenování: „Seznam zůstává.“

Nad kým konkrétně tedy Zeman pochybuje a jak dotyční aspiranti reagují?

PROBLÉM I - MILAN CHOVANEC: Třiačtyřicetiletýletý sociální demokrat a kandidát na funkci ministra vnitra. V akademickém roce 2006-2007 absolvoval na plzeňských právech kurz celoživotního vzdělávání a poté ihned přešel do třetího ročníku bakalářského studia. Podle prezidenta ale absolvování studia během devíti měsíců vzbuzuje u jakéhokoliv člena vlády „minimálně pochybnosti“.

Chovancova reakce: „Okolnosti mého studia byly opakovaně na moji žádost prověřeny. Naposledy současné vedení ZČU konstatovalo, že jsem studium absolvoval a zakončil v souladu s předpisy.“ 

Co se délky studia týče, o kolektivním přesunu do třetího ročníku podle Chovance rozhodla sama škola. „Vedení školy rozhodlo, že všichni úspěšní absolventi mohou pokračovat v řádném studiu s tím, že budou zařazeni do 3. ročníku bakalářského studia Veřejná správa na Právnické fakultě ZČU,“ zmínil Chovanec s tím, že o rok později studium ukončil obhajobou bakalářské práce.

Zeman ve svém projevu narážel také na fakt, že Chovance zkoušeli tehdejší proděkani Ivan Tomažič a Milan Kindl. Právě u nich začala vleklá kauza spojená s podezřele zkrácenou dobou studia a opisováním závěrečných prací. "Vyjádření ZČU i další dokumenty mám k dispozici," dodal Chovanec. Po vypuknutí aféry byl přitom jedním z lidí, se kterými bylo zahájeno správní řízení. Univerzita ale žádné nedostatky nenašla. Chovanec se kvůli spekulacím rozhodl titul bakaláře po dobu aktivní politiky nepoužívat.

Chovancův stranický kandidát Jiří Dienstbier sice připustil, že takto získaný bakalářský titul jako nejvyšší dosažený není ideální předpoklad pro ministra vnitra, podle něj šlo ale známou informaci, kterou voliči mohli vědět už před volbami.  Podle něj jde o odvádění pozornosti od hlavního sporu – co si prezident v rámci ústavy může dovolit. „Tady je snaha prezidenta užívat své pravomoci v rozsahu, který nemá vůbec žádný ústavní základ,“ zmiňuje Dienstbier. Právě on je přitom dalším sporným kandidátem.

PROBLÉM II - JIŘÍ DIENSTBIER: Člen ČSSD, možný ministr pro lidská práva ale také zvažovaný lídr kandidátky do Evropského parlamentu. Právě se souběhem těchto rolí měl prezident problém, pochyboval nad možností je zvládnout zároveň.

Dienstbierova reakce: „Nebudu kandidovat do Evropského parlamentu. Pan prezident má zřejmě zastaralé informace nebo špatné informátory.“

Jako pravděpodobnější tvář pro evropské volby se nyní jeví místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková – a také ona se proti Zemanovým výhradám ohradila, zejména v souvislosti s Chovancem a Mládkem (viz níže). „Věci, které pan prezident zmiňoval, jsou dávno známy. I s tím ale kandidáti prošli volbami a suverénem je volič. Voliči rozhodli, že jim nevadí, že by zde mohly být nějaké stíny,“ uvedla.

Jiří Dienstbier (ČSSD)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

PROBLÉM III - JAN MLÁDEK: Adept na šéfa resortu průmyslu a obchodu. I on hájí barvy ČSSD. Prezident Zeman mu vyčetl, že v roce 2001 nezískal prověrku Národního bezpečnostního úřadu.

Mládkova reakce: „V mém případě to není tak, že bych nedostal prověrku, ale že byla přerušena.“

V roce 2001 ji podle Mladé fronty DNES neměl dostat kvůli kontaktům s ruským byznysem. To Mládek nepřímo dementoval, opak ale nakonec deníku potvrdil tehdejší mluvčí ministerstva zemědělství: „NBÚ prověřoval ministra už v roce 2001. Bylo to v době, kdy už nebyl náměstkem ministra financí. Žádal o stupeň T (tajné), dostal V (vyhrazené),“ uvedl Tomáš Loskot pro MfD.  O prověrku žádal Mládek i v roce 2005 později, proces ale úřad přerušil. 

KDU-ČSL: TERMÍN SOBOTKOVA JMENOVÁNÍ VÍTÁME

Podobné stigma týkající se bezpečnosti před časem přinesla média v souvislosti s kandidátem na ministra kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Server Česká pozice přinesl zprávu, že jako někdejší šéf Ústavu pro studium totalitních režimů byl v kontaktu s Radou íránského lidového odporu. Jde o opoziční hnutí, které bylo v minulosti na seznamu teroristických organizací. Podle Hermana Spojené státy i EU ale tento status později stáhly.

„Když jsem byl ředitelem ÚSTR, tak se na tento ústav obracela řada zástupců různých opozičních skupin ze zemí, které jsou stále svírány různými autoritářským režimy – včetně těchto zástupců íránské opozice, kteří žijí v exilu, především ve Francii. Měli zájem o to, jak po pádu autoritativního režimu nakládat třeba s archivními materiály,“ dodal.

Jeho kolega, šéf lidovců Pavel Bělobrádek pak ocenil, že padl konkrétní termín pro jmenování premiéra. Výtky například vůči nominantům ČSSD ale nechtěl hodnotit. „Já si budu stát za svými ministry, na ostatních stranách je, ať si obhajují své kandidáty,“ dodal.

ANO: PREZIDENTA V PŘÍPADĚ POTŘEBY PŘESVĚDČÍME

Podle Andreje Babiše byl projev prezidenta hlavně „zajímavý a vtipný“. Právě on byl ale jedním z prvních jmen, která nemusela hradním sítem projít. Jako podmínky všech  budoucích ministrů Zeman stanovil lustrační osvědčení, později prohlásil, že je ochoten v případě Babiše normu obejít výměnou za schválení služebního zákona už v prvním čtení. „Já odmítám tezi, že zákon o státní službě je problém mě jako pana Babiše. To je problém České republiky, která to nutně potřebuje“ zmiňuje lídr ANO.

Jeho status problémového kandidáta ale později převzal adept na resort obrany Martin Stropnický - povoláním herec a dřívější diplomat. Babiš ale opakuje, že pro ministra je důležitá hlavně šťastná ruka pro kvalitní tým. S tímto argumentem hodlá i jít za Zemanem. „S panem Stropnickým jsem připraven pana prezidenta navštívit a předložit mu konkrétní postup. Náš kandidát má zkušenosti ze státní správy, byl už ministr. Obrana je přitom spojená s mezinárodními strukturami a s NATO,“ dodává.

Události ČT: Zemanovi vadí ve vládě Mládek i Chovanec (zdroj: ČT24)