Policejní prezident: Od ministra vnitra nemám příkazy, koho sesadit

Praha – Petr Lessy je už týden zpátky ve funkci policejního prezidenta, při té příležitosti poskytl ČT24 obsáhlý rozhovor. V něm potvrdil, že pokud se s novým ministrem vnitra domluví, na post prezidenta rezignuje a ve funkci bude tak dlouho, jak bude potřeba. V policejním sboru pak chce i nadále zůstat. Nastínil také problémy, se kterými se teď musí potýkat: např. dění na krajském ředitelství v Olomouci nebo situace v protikorupční policii.

Lessyho vrátil do funkce ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Současný policejní prezident ovšem razantně odmítá, že by měl od ministra příkazy, koho v policii sesadit. Připouští však, že o námitkách Peciny k některým útvarům ví. I on považuje za problémovou situaci na protikorupční policii, a to nejen kvůli slučování odboru korupce s odborem pro boj se závažnou hospodářskou kriminalitou.

Lessy v rozhovoru pro ČT kritizoval i počet náměstků: „Jestliže policejní prezident má dva náměstky a na protikorupční policii existují čtyři náměstci, tak je to určitě moc a je to nestandardní.“ 

V Olomouci si devět policistů stěžovalo na šikanu

Policejní prezident musí řešit také situaci na krajském ředitelství policie v Olomouci. Tam se devět policistů obrátilo na policejní ombudsmanku kvůli údajné šikaně ze strany tamního vedení. „Policisté poukazovali na neetické jednání ze strany náměstka krajského ředitele, jednalo se o podezření na šikanu, takže my jsme se tím případem začali podrobně zabývat,“ upřesnila ombudsmanka Blanka Besserová. Ještě než se jejich námitky vyřešily, dva z nich přišli o místo.  

Ředitel v Olomouci však pochybení odmítá. Lessy má tento týden s Besserovou naplánovanou schůzku, kdy v celé věci rozhodne, však nedokázal odhadnout.

Lessyho propustil ze služebního poměru v srpnu 2013 tehdejší ministr Jan Kubice poté,
co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. 

Mezitím stanul v křesle policejního prezidenta Martin Červíček, ministr vnitra v demisi
Martin Pecina ale letos v lednu vrátil do funkce právě Lessyho – Červíček se vrátil na post náměstka. Jeho jmenování do čela policie Pecina zrušil s tím, že nebyl jmenován v souladu se zákonem. Červíček se ale chce obrátit na soud. Lessy zase uvedl, že pokud bude nový ministr vnitra chtít, tak dá funkci policejního prezidenta k dispozici. Pravděpodobný ministr Milan Chovanec už avizoval, že by v takovém případě uspořádal nové výběrové řízení na šéfa policejního sboru.