Seznam kandidátek na ministryni práce roste: přibyla Yvona Kubjátová

Praha – Do soupisu možných kandidátů na ministra práce a sociálních věcí přibylo další jméno: náměstkyně olomouckého hejtmana Yvona Kubjátová. Ráno se s ní sešel předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dopoledne pak i s dalšími dvěma kandidátkami - odbornou mluvčí ČSSD pro lidská práva a rodinu Michaelou Marksovou-Tominovou a jihočeskou vicehejtmankou Ivanou Stráskou. Už včera se Sobotka sešel se zlínskou radní Taťánou Valentovou Nersesjan a bývalou středočeskou radní Zuzanou Jentschke Stöcklovou. Jméno nového člena, resp. členky kabinetu má být jasné zítra.

Podle Kubjátové na ranní schůzce s Bohuslavem Sobotkou diskutovali o fungování ministerstva práce, nabídka na post ministryně prý ale nepadla. Kubjatová byla v roce 2010 krátce poslankyní, působí jako náměstkyně hejtmana olomouckého kraje a na starosti má právě sociální záležitosti. 

Sdílnější byla další adeptka Michaela Marksová-Tominová: "Já jsem jedna z kandidátek, to jsme si ujasnili, nicméně rozhodnutí je na panu předsedovi a na zítřejším politickém grémiu.
Bavili jsme se o prioritách, co bych já mohla pro ten resort udělat – jaké mám vlastně kompetence pro jeho řízení," uvedla po setkání se Sobotkou. Pokud by nabídku na ministryni dostala, je rozhodnutá ji přijmmout.

Marksová-Tominová uvedla i hlavní oblasti, které je třeba na MSPV rychle řešit: „V katastrofálním stavu je situace na úřadech práce, kde lze říci, že jsou tři obrovské oblasti, které jsou v nepořádku: výplata sociálních dávek, sociální práce, která na úřady práce spadla, ale není tam řádně vykonávána kvůli nedostatečné personální kapacitě. Třetí oblastí je pak to, že úřady práce vlastně přišly o svou původní funkci – měly by skutečně pomáhat nezaměstnaným.“   

Také zástupkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská potvrdila, že nabídku na ministryni dostala. „S panem předsedou jsme si nastínili každý své představy, které máme o fungování ministerstva. Shrnuli jsme situaci, která tam je po působení ministra Drábka a náměstka Šišky, hovořili jsme o tom, co všechno je tam třeba řešit – např. situaci na úřadech práce, vysokou nezaměstnanost nebo dotační řízení směrem k sociálním službám, které by mělo přejít na kraje, ale ten přechod zatím není připraven.“   

Sobotka: Po dnešním jednání jsem blízko konečnému rozhodnutí

Sobotka po sérii schůzek potvrdil, že ministerstvo práce a sociálních věcí povede v nové vládě žena. Závěrečnou debatu očekává zítra na politickém grémiu strany, poté oznámí jméno nové ministryně: „Jsem rád, že ČSSD má ve svých řadách hned několik odborně zdatných kandidátek, které by tuto náročnou funkci mohly zastávat.“ Po dnešním jednání se prý kandidáta na premiéra hodně přiblížil konečnému rozhodnutí - chce ho ale ještě prodiskutovat zítra v nejužším vedení strany.

Krčál se nominace vzdal z vážných rodinných důvodů

Původně byl na post ministra práce nominován radní Kraje Vysočina Petr Krčál, z vážných rodinných důvodů se ale nominace vzdal. Ve stínové vládě zastává tento post Roman Sklenák, který se ale stal předsedou poslaneckého klubu ČSSD a uvedl, že by preferoval sněmovní práci. 

Mluvilo se také o tom, že by mohl v čele resortu stanout expremiér Vladimír Špidla, který ministerstvo řídil v letech 1998 až 2002. Ten se ale nakonec stane šéfem Sobotkových poradců.

Sobotka pak uvedl, že bude hledat kandidáta se zkušeností z regionů. Najít prý chce kandidáta, který v krajích poznal důsledky vedení ministerstva předchozím šéfem úřadu Jaromírem Drábkem (TOP 09). „Já bych strašně rád přivedl do čela ministerstva člověka, který měl možnost vidět důsledky Drábkova fungování v čele MPSV. Ať už jde o sociální politiku, nebo politiku zaměstnanosti,“ řekl Sobotka.

„Bylo by velmi dobré, kdyby na postu ministra práce a sociálních věcí byla žena, protože to je oblast, ke které mají ženy obecně blíže,“ uvedla včera místopředsedkyně sociální demokracie Alena Gajdůšková. Také prezident Miloš Zeman by nominaci další ženy do vlády uvítal.

Prezident jmenuje Sobotku premiérem v pátek. Teprve poté dostane oficiální seznam ministerských kandidátů – včetně nástupce Petra Krčála. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka by měl prezident tento seznam dostat počátkem příštího týdne - ve druhé polovině příštího týdne by pak měly začít schůzky prezidenta s jednotlivými ministerskými adepty. Zeman již dříve avizoval, že se chce se všemi osobně sejít. Novou vládu by pak mohl prezident podle svého odhadu jmenovat do konce ledna.