Průzkum ukazuje povolební procitnutí: Úplně spokojen není téměř nikdo

Praha – S výsledkem povolebního vyjednávání jsou nejvíce nespokojeni voliči ODS, u TOP 09 je míra nespokojenosti zhruba poloviční. Ukázaly to výsledky bleskového telefonického průzkumu, který provedla výzkumná agentura TNS AISA. Zajímavá situace je u sociálních demokratů – třetina jejich voličů je totiž spokojená, ale třetina naopak nespokojená. Podle ředitele agentury Bronislava Kvasničky to naznačuje jistou rozpolcenost voličů ČSSD, na které se mohla podepsat i povolební schůzka Miloše Zemana se skupinou okolo Michala Haška.

Agentura se v průzkumu ptala na dvě otázky: jak jsou lidé spokojeni s výsledkem koaličních jednání a jak jsou spokojeni s jejich průběhem. Podle Kvasničky není úplně spokojený téměř nikdo: „Je to takové procitnutí po každých volbách, samozřejmě větší optimismus je na straně koaličních stran. U těch, které přešly do opozice, je největší frustrace na straně ODS,“ uvedl ve Studiu ČT24. 

U voličů ODS bylo nespokojeno či velmi nespokojeno skoro 80 % dotázaných. U TOP 09, která po volbách také skončila v opozici, toto číslo dosahuje jen 40 procent. Zajímavý výsledek ukázal průzkum u dvou koaličních stran: hnutí ANO a lidovců. Tam totiž byli voliči více spokojeni s průběhem povolebního vyjednávání než s vlastním výsledkem. „Čili možná že i tam byla některá předvolební očekávání vyšší,“ dodal Kvasnička.  

Bronislav Kvasnička:

„Důvěra v politiky a politiku obecně není v tuto chvíli v Česku na vysoké úrovni a vznikající koalice má před sebou velký úkol to změnit.“

U voličů ČSSD pak průzkum ukázal, že zhruba třetina z nich je s výsledkem jednání spokojena a třetina naopak nespokojena.„Moje osobní hypotéza je, že ta povolební jednání – kauza ohledně návštěvy prezidenta Zemana skupinou kolem Michala Haška – se rozhodně podepsala na náladách a spokojenosti voličů ČSSD,“ uvedl ředitel výzkumné agentury. Z dotazů v tomto průzkumu se ale nedá vyčíst, kolik a zda strana ztratila ve volebních
preferencích.

Bronislav Kvasnička komentuje výsledky průzkumu (zdroj: ČT24)