Kauza FINpomoc: Klienti by nemuseli platit své závazky znovu

Olomouc - Vrchní soud v Praze a Olomouci vynesl průlomové rozsudky v kauzách firmy FINpomoc. Ta za podivných podmínek poskytovala nebankovní půjčky. Klienti je sice splatili, po několika letech ale hrozilo, že budou muset platit dál. Společnost totiž prodala bianko směnky, kterými za půjčky ručili. S novými rozsudky tak bývalým klientům svitla naděje, že by se mohli vyhnout dalším úhradám.

Klienti podepisovali kromě klasické smlouvy také bianko směnku, kterou firma FINpomoc obratem přeprodala. Nový majitel směnky pak po klientech začal peníze vymáhat. „Byl to nástroj, který byl velmi snadno zneužitelný, ale bohužel často legálně. Dlužník má pouze tři dny na to, aby podal nějakou formu odporu. Pokud ji nepodá, tak už proti tomu není takřka žádná obrana,“ potvrzuje Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Řada klientů si totiž smlouvy před podpisem vůbec neprostudovala. Bývalý majitel firmy se brání. Tvrdí, že za jeho působení se směnky neprodávaly. „Za mého působení jsem já s těmi směnkami nic nedělal, celou dobu tam ležely,“ uvedl bývalý jednatel firmy FINpomoc Stanislav Vácha.

Asi tisícovka oklamaných klientů podala na firmu FINpomoc i na její společníky a jednatele trestní oznámení. Soudy nejdříve rozhodly, že je vše v pořádku a klienti musí platit podruhé. Po čase ale zasáhl vrchní soud a klientům svitla nová naděje. „Vrchní soud došel k závěru, že s ohledem na množství směnek muselo být novému majiteli směnky známo, že byly již uhrazeny,“ říká Alexandra Juráčková ze sdružení Nedejte se.

Průlom v kauze nevýhodných půjček (zdroj: ČT24)