PORG opouští po Klausovi i ředitel Metelka

Praha - První obnovené soukromé gymnázium opouští po nedávném odchodu Václava Klause mladšího další ředitel, informoval server Týden.cz. Na svůj post dnes rezignoval ředitel gymnázia a základní školy v pražské Krči Nové PORG Martin Metelka. V prohlášení rodičům napsal, že se nemůže smířit se současným stavem ústavu. „Moje osoba a jméno jsou zárukou, že Nový PORG bude pokračovat jako doposud. Já sám ale žádné takové záruky nemám, a proto jsem dnes podal svou rezignaci na pozici ředitele Nového PORG. Se současným stavem a se způsobem, jakým do něj byla škola zavlečena, se nemohu smířit. Pro nápravu vzniklé situace jsem udělal, co bylo v mých silách. Bez reálného výsledku,“ uvedl Metelka.

Syn někdejšího prezidenta Václava Klause ohlásil odchod z PORG minulý týden v pátek. Důvodem byly neshody s předsedou správní rady školy a bývalým ředitelem ČEZ Martinem Romanem. „Pan doktor Roman chce školu směřovat trochu jiným způsobem, který nechám k vysvětlení jemu. Já s tím nesouhlasím. To je primární důvod mého odchodu,“ uvedl syn někdejšího prezidenta Václav Klaus mladší. Klaus nyní sepisuje předávací protokol související s jeho odchodem. Ve funkci ho má nahradit dosavadní šéfka PORG Ostrava Dagmar Dluhošová.

„Poslední tři dny jsem strávil jednáním s panem Romanem, takže bezpochyby můj krok s ním souvisí,“ doplnil serveru iDnes Metelka. „Jsem přesvědčený, že škola musí být řízena z ředitelny, PORG měl silného ředitele, a to nebojuji za Václava Klause mladšího, v tuto chvíli jej ale nemá. Má tři lokální ředitele ve třech lokálních pobočkách. Nabyl jsem ale pocit, že to řízení se přesouvá z ředitelny směrem k Martinovi Romanovi,“ dodal. Uvedl také, že v minulých dnech odmítl nabídku, aby vedl celou skupinu, která čítá několik škol.

Václav Klaus mladší
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

S odchodem Metelky však nesouhlasí další lidé z PORG. Vidí ho totiž jako Klausova nástupce. „Je to právě a jedině on, kdo může v této chvíli vyvést celý PORG z krizové situace,“ sdělila Týdnu ředitelka PORG Libeň Andrea Výšková.

První studenti zahájili výuku na PORG v září 1990. Školu až do roku 1995 vedl její zakladatel Ondřej Šteffl, Klaus mladší v jejím čele stál od roku 1998. PORG patří k nejprestižnějším středním školám, s nejlepšími výsledky skončila například v prvním ročníku státních maturit před třemi lety. Roman věnoval PORGu sto miliónů korun v roce 2007, které zřizovatel využil na stavbu dvou škol Nový PORG a PORG Ostrava. Blízko měl Roman k rodině Klausových i v samotném ČEZu, kde jako manažer pracuje Václavův bratr Jan Klaus.