Jak se v těle množí mikrobi? I to ukáže nový supermikroskop

Praha – V Praze začalo pracovat špičkové mikroskopové centrum. Vědci v něm dokážou pozorovat buňky s dosud nevídanou přesností. Například budou schopni na vlastní oči sledovat, jakým způsobem se v lidském organismu zachycují a množí bakterie nebo viry. Nové mikroskopy tak mohou přispět k pochopení principu onemocnění, a tím i k hledání nových léků.

Centrum pro excelentní výzkum vzniklo ve vědeckém areálu Akademie věd v pražské Krči. Zaměřuje se na takzvanou super-rezoluční mikroskopii. Nový mikroskop umí vykreslit dvakrát ostřejší obraz než dosavadní biologické mikroskopy. „Z pohledu vědy znamená dvakrát více detailů obrovský krok dopředu, otevírá se úplně nová kapitola mikroskopie,“ komentoval specialista na biologické mikroskopy Daniel Mack.

Super-rezoluční mikroskopie je převratná mikroskopická metoda, která umožňuje pozorování velmi malých detailů především v buněčné biologii. Doposud měli vědci k dispozici pouze konvenční mikroskopickou aparaturu.

Vědci se díky novému mikroskopu mohou dostat až na molekulární úroveň. Znamená to, že touto technikou jsou vidět některé velké molekuly, které předtím byly prakticky nepozorovatelné. „Když se do organismu dostane cizí bakterie, tak organismus pozná, že do těla nepatří, a hned se začne bránit. A my jsme dnes schopni pozorovat, které molekuly jsou za tuto interakci zodpovědné,“ popsal Pavel Hozák z oddělení biologie buněčného jádra Ústavu molekulární genetiky. Když vědci pochopí chemii nemocí, budou se jim lépe hledat léky i prevence.

Pouze čtyři v Evropě

Ústav využije přístroj v základním výzkumu. Minimálně na rok ho má zapůjčen od firmy, která patří ke světové špičce ve vývoji a výrobě optických přístrojů. Podobná centra excelence, která firma financuje, jsou v Evropě tři. České bude čtvrté. Ústav za přístrojové vybavení centra firmě nic neplatí. Celková cena přístrojů v centru by na trhu dosahovala až 30 milionů korun.

Nový supermikroskop se dostane na molekulární úroveň (zdroj: ČT24)

Spolupráce předního vědeckého pracoviště s firmou je oboustranně výhodná. Pracoviště se téměř zadarmo dostane k novým špičkovým přístrojům, firma naopak získá zkušenosti s provozem. „Jaká bude budoucnost centra a této přístrojové techniky, se v budoucnu ukáže. Co je dnes novinkou, může za rok nebo dva rychle zastarat. I v tomto smyslu je to důležité, protože my se s těmito přístroji naučíme pracovat, a pak se rozhodneme, zda si přístroj koupíme a za jakých podmínek,“ dodal ředitel ústavu Václav Hořejší.

Toto vybavení by mělo přispět k dalšímu rozvoji mikroskopického výzkumu v biologii v České republice. „Naše motivace je, jako první na světě se dozvědět něco, co zatím ještě známé není,“ doplnil ředitel.