VŠ omezují počty, branami projde méně prváků

Praha – Rada vysokých škol oznámila, že v tomto roce přijmou veřejné VŠ až o sedm procent méně studentů oproti roku 2013. Rada se na omezení dohodla s ministerstvem školství v souvislosti s demografickým poklesem. Nedotkne se to ale zubařů ani uměleckých oborů. Pedagogické fakulty také dostanou mimořádně 50 milionů na projekty podporující setrvání absolventů ve školství.

V minulém roce vysoké školy do bakalářských programů braly přes 79 tisíc studentů, do pětiletých magisterských programů necelých 6 tisíc, navazujících magisterských přes 35 tisíc a na doktorské studium 5 tisíc lidí. Školy sice budou mít možnost přijmout více studentů, od ministerstva ale peníze za jejich výuku neuvidí.

Limity klesají již několikátým rokem. „Jsme vlastně v tom období 2012 až 2016, kdy počet (devatenáctiletých až dvacetiletých) výrazně klesá, takže i v souvislosti s tím je potřeba snižovat tyto limity, takže to je věc, kterou Rada vysokých škol akceptuje,“ komentoval krok rady její předseda Jakub Fischer. Vidí za snížením počtu prváků posun od kvantity ke kvalitě.

Předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer
Zdroj: ČT24

Dveře studentům nemusejí přivírat stomatologické obory kvůli nedostatku zubních lékařů. Stejně tak se omezení nedotkne uměleckých škol, které obecně nabírají málo studentů a jejich financovaní se řídí jinými pravidly. „U pedagogických fakult ta podpora bude směřovat k tomu, že bude snížen počet studentů do bakalářských programů výměnou za navýšení počtu studentů do navazujících magisterských programů,“ dodal Fischer. Ministerstvo pedagogickým a dalším fakultám vzdělávajícím budoucí učitele mimořádně rozdělí 50 milionů korun na projekty, které by zvýšily zájem absolventů zůstat ve školství. Řada absolventů pedagogických fakult odchází do jiných oborů především za vyšší mzdou.

Vysoké školy reagují na zájem o kombinované studium (zdroj: ČT24)