Noví ministři opouští svá zaměstnání, ti odcházející práci hledají

Praha - Prezident Miloš Zeman by měl ve středu na Hradě předat dekrety všem šestnácti kandidátům na ministry, které mu navrhl designovaný premiér Bohuslav Sobotka. Nastupující šéfové resortů tak teď především řeší, co se svým současným zaměstnáním. Ministrům vlády v demisi Jiřího Rusnoka naopak zbývají poslední dny ve funkci. V politice někteří plánují zůstat, jiní se vrací ke svým původním povoláním. Několik dalších ale další kroky teprve zvažuje.

Budoucí ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se před dvěma týdny loučil v roli Cyrana s herectvím. Z Divadla Na Vinohradech odchází do politiky už podruhé. Zatímco v divadlech dostával hlavní role, jeviště ve sněmovně už pro něj ale tak atraktivní není. „Útoky, podpásovky, ale i určitá dávka vulgarity nebo nekultivovanosti, to mně prostě vadí,“ řekl České televizi.

Zavřít dveře musí za svojí téměř devítiletou kariérou v čele ostravské fakultní nemocnice i Svatopluk Němeček (ČSSD). Na ministerstvo zdravotnictví si s sebou bere především zkušenosti z praxe: „Odchází se mi těžko. Nevím, jak dlouho ta etapa bude trvat, ale věřím, že se tady mezi ně zase časem vrátím.“ Svého podnikání se museli vzdát soukromý zemědělec Marian Jurečka (KDU-ČSL) a majitel společnosti Agrofert Andrej Babiš (ANO). „Připravoval jsem firmu na to, že bych v tomto roce pracoval méně, že bych chtěl cestovat a více se starat o rodinu. No, tak to nedopadlo,“ podotkl šéf hnutí ANO.

Milan Chovanec (ČSSD)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Na dvou židlích nebude sedět ani Milan Chovanec - jako hejtman končí a odejde do Prahy, aby podle svých slov každou volnou chvíli trávil jako doteď - v Plzni: „Já jsem se v Plzni narodil a v Plzni chci umřít a nikdy z ní nechci odejít.“ Měnit se naopak nebude obsazení Senátu, dva ministerští kandidáti - Marcel Chládek a Jiří Dienstbier si mandáty ponechají.

Fischer jede na dovolenou, Rusnok míří do ČNB

Ministři Rusnokovy vlády přijdou do Strakovy akademie naposledy příští středu. Tentokrát se ale sejdou už jen neformálně. Trasu na nové pracovní schůzky ale někteří z nich příliš měnit nemusí, jako poslanci chodí jen o pár stovek metrů dál do Poslanecké sněmovny. „Ve sněmovně, jak známo, není nouze o práci ani o problémy, takže se nebojím, že bych neměl co dělat,“ poznamenal ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský (KDU-ČSL). Z ministryní poslankyní se stane například i Marie Benešová (BEZPP).

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát se chce už na konci příštího týdne vrátit na pozici náměstka motolské nemocnice. K původní profesi na Jihočeské univerzitě se vrátí i ministr školství Dalibor Štys. Jasno má rovněž premiér Jiří Rusnok, který míří do rady České národní banky. Šéf financí Jan Fischer plánuje po opuštění funkce dovolenou: „Ale ani to ještě nevím kam. Potom, řekněme tak do dvou měsíců, bych se rád rozhodl co dál. Mám nějaké nabídky.“ Zatím bez dalších plánů je i ministr kultury Jiří Balvín.

Ministři přicházejí a odcházejí (zdroj: ČT24)