Rusnokovi ministři excelují ve statisícových odměnách podřízeným

Praha - Někteří ministři odcházející vlády Jiřího Rusnoka rozdali během půl roku ve funkci statisíce na bonusech svým podřízeným, píší Lidové noviny. K nejštědřejším patřil ministr financí v demisi Jan Fischer, který přidal svým náměstkům až 70 tisíc korun měsíčně. Jeden z Fischerových úředníků zároveň dostal i nejvyšší roční bonus ve výši půl milionu korun. Obdobně si počínal i ministr vnitra Martin Pecina nebo šéf resortu zemědělství Miroslav Toman.

Podle deníku je jednou ze štědře odměňovaných Fischerova náměstkyně Eva Anderová, která pro něj pracovala jako poradkyně už během prezidentské kampaně. Za necelých šest měsíců jí k platu 87 tisíc korun měsíčně přidával ministr na odměnách dalších 70 tisíc. Za bezmála půlroční angažmá si tedy přišla jen na odměnách na čtvrt milionu. LN žádali Fischera o reakci na konkrétní otázky, ten ale prý deníku neodpověděl. Pouze před několika dny obecně prohlásil, že si za rozdanými odměnami „může stát“.

Ministerstva na dotazy deníku položené s odkazem na zákon o svobodném přístupu k informacím odpovídala anonymně, tedy jednotlivé lidi označují písmeny či pořadovými číslovkami. Na konkrétní jména deník usuzuje podle odpracovaných měsíců. Některé resorty, jako třeba ministerstvo práce na dotaz reagovalo pouze souhrnnou částkou, ze které není patrné odměňování jednotlivců.

To na ministerstvu vnitra Martina Peciny, který vynikal svou štědrostí už v úřednické vládě Jana Fischera, dostal třeba „manager číslo 15“ podle deníku k téměř milionovému měsíčnímu platu 325tisícovou prémii. Nebo vedoucí pracovník schovaný pod číslem 24 si vysloužil 155 tisíc jako měsíční odměny během svého dvouměsíčního angažmá. „Za mimořádné plnění pracovních úkolů,“ citují LN obecné zdůvodnění částek.

Rozhovor s Radkem Kedroněm ze serveru Lidovky.cz (zdroj: ČT24)