Osobu blízkou vystřídaly „odpustky“ - řidiči tak mohou obcházet bodový systém

Praha – Loni v lednu začal platit nový silniční zákon, který ukončil výmluvy na osobu blízkou. Když teď někoho natočí kamery při překročení povolené rychlosti, už policie nemusí prokazovat, kdo skutečně vozidlo řídil. Pokutu platí majitel vozidla – v tomto případě se však vyhne trestným bodům. Řídit tak mohou i ti, kteří opakovaně porušují pravidla, což je vlastně obcházení bodového systému. Přesto v tom ministerstvo dopravy nevidí problém a změny v systému teď neplánuje.

Přestupky, které ve velkých městech zaznamenají kamery, zpravidla končí podobným oznámením: někdo jel vaším autem moc rychle, zaplaťte. V oznámení se ani nemluví o pokutě, ale o určené částce. Kdo zaplatí včas, tak trestné body nedostane: „Skutečně ta cesta zjednodušení může vést v podstatě k obcházení bodového systému,“ domnívá se dopravní expert a exředitel BESIPu Robert Šťastný. 

Ministerstvo dopravy hodnotí změny pozitivně – výmluvy na osobu blízkou prý byly velice časté, což se díky novému zákonu podařilo odbourat. Přesto má letos ministerstvo v plánu detailnější analýzu změn. Nová pravidla vyhovují také obcím – do rozpočtu totiž přinášejí statisíce navíc. Dobře to ukazují odhady jednotlivých magistrátů – třeba ve Zlíně, Ostravě nebo Olomouci lidé v roce 2012 zaplatili jen 15 až 20 % pokut, loni však toto číslo stouplo na 80 procent. 

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Odpustky, jak se placení bez bodů přezdívá, fungují tam, kde konkrétního řidiče nezastaví hlídka, a lze tedy spekulovat, kdo přesně auto řídil. Pokud řeší policisté přestupek na místě, pak hrozí pokuta i trestné body. Podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha by měly být kamery jen doplňkem práce jeho lidí. Hlavně ve velkým městech se však řidiči mnohem častěji setkají s kamerou než se silniční hlídkou.