K rekonstrukci Prahy vybízí ANO exprimátora Kasla. Na kulturu chce Franze

Praha – Hnutí ANO 2011, které se v čele s miliardářem Andrejem Babišem stane ve středu vládním subjektem, chce bývalého primátora Prahy Jana Kasla (SNK Evropští demokraté) do čela kandidátky v metropoli pro podzimní komunální volby. Bývalý člen ODS, který se se stranou rozešel v roce 2002 na protest proti korupci na magistrátě, se spolupráci nebrání. Budoucí ministr financí Andrej Babiš tím s lovem hlav zdaleka nekončí, do funkce náměstka na ministerstvo kultury jeho hnutí nominovalo hudebního skladatele, výtvarníka, vysokoškolského pedagoga a neúspěšného prezidentského kandidáta Vladimíra Franze.

„Pan Kasl je dobré jméno. Je to jediný pražský politik, kterému jsem nabídl spolupráci,“ nechal se pro Hospodářské noviny (HN) slyšet Andrej Babiš. Bývalý pražský primátor se ke svému případnému návratu do metropolitní politiky hodlá s definitivou vyjádřit do měsíce. Pro deník ale připustil, že se s Babišem baví o podobě kandidátky. Věří si, že dokáže dát dohromady skupinu profesně zdatných lidí, s jejichž pomocí by rád změnil praxi pražské radnice.

Čerpat chce stoupenec „blobu“ architekta Jana Kaplického na pražské Letné především v řadách komunálních politiků, starostů a výrazných osobností. Chce ale vybírat pečlivě, aby se vyhnul náboru pochybných lidí, kteří by mohli být zastánci zájmů vlivných pražských podnikatelů, jako tomu bylo za vlády ODS.

Franz na kulturu

Ve funkci náměstka ministra kultury by si Babiš přál hudebníka Vladimíra Franze. S nastupující hlavou resortu Danielem Hermanem (KDU-ČSL) už se Franz sešel, zatím se ale nedomluvili. „S panem Franzem jsme se o ministerstvu bavili a je naším kandidátem na post náměstka. S budoucím ministrem už se sešli, pan Herman byl z pana Franze nadšený a určitě o spolupráci uvažuje,“ tvrdí Babiš.

Ministři hledají další nová jména do týmu (zdroj: ČT24)

Herman pro ČT označil rozhovor za „velice příjemný“, Franze prý považuje za vzdělaného a kultivovaného člověka, který „rozhodně může velmi přispět prostředí české kultury“. Protože ale ještě sám není ministrem, pokládá za předčasné prostřednictvím médií postulovat nějaká definitivní stanoviska. Franz má rovněž dojem, že si s Hermanem „sedli“. Doufá, že budoucí ministr ze setkání vyčetl jeho zájem o takzvaně živou kulturu.

K Jurečkovi jde zase viceprezident Agrární komory Šnejdrla

K ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) míří do pozice náměstka současný viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla (ČSSD). Na starosti by měl mít úsek zemědělských komodit, pod nějž patří také problematika potravinářství. Jako své stěžejní úkoly po příchodu na úřad Šnejdrla vidí dokončení práce na aplikaci změn společné zemědělské politiky EU do českého prostředí. „Já budu prosazovat názory, které prosazuje Agrární komora, které jsou ku prospěchu českých zemědělců,“ uvedl s dodatkem, že maximální možný objem dotací chce směřovat na podporu dlouhodobě upadající živočišné výroby. Za důležité označil také zlepšení bilance zahraničního obchodu s potravinami.

Jindřich Šnejdrla
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Lébl jako náměstek pro sport budí nevole volejbalistů a sokolů

Bývalý šéf volejbalového svazu Antonín Lébl měl ve svazu i ve svém podnikání problémy kvůli neprůhlednému hospodaření, neměl by být náměstkem ministra školství pro sport. S takovým prohlášením přišly nezávisle na sobě Český volejbalový svaz (ČVS) a Česká obec sokolská. Lébla navrhlo budoucímu ministrovi školství Marcelu Chládkovi (ČSSD) rovněž hnutí ANO. Lébl obvinění odmítá s tím, že jsou účelová.

Antonín Lébl
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Další vybraní náměstci a náměstkyně nastupujících ministrů:

Ministerstvo dopravy

  • Náměstek pro ekonomiku a controlling - Milan Feranec (ANO)
  • Náměstek pro infrastrukturu - bývalý místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký

Ministerstvo obrany

  • Dosavadní zástupce náčelníka generálního štábu Bohuslav Dvořák
  • První náměstek končícího ministra obrany Vlastimila Picka Daniel Koštoval

Ministerstvo průmyslu a obchodu

  • Dosavadní náměstek Pavel Šolc
  • Náměstkyně pro sekci fondů EU Alexandra Rudyšarová

Ministerstvo práce a sociálních věcí

  • Ředitelka sdružení sociálních demokratek Oranžový klub Zuzana Jentschke Stöklová
  • Iva Merhautová ze sociální komise KDU-ČSL

Ministerstvo zahraničních věcí

  • Bývalý šéf Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák
Interview ČT24 (zdroj: ČT24)