Rektor Hampl bude novému ministrovi jen radit, náměstka odmítl

Praha - Končící rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl bude budoucímu ministrovi školství Marcelu Chládkovi (ČSSD) dělat poradce. Původně se o Hamplovi uvažovalo jako o náměstkovi pro vysoké školy, pozici ale nevzal. Chce prý kandidovat na prezidenta asociace evropských vysokých škol, což je pozice časově náročná. Pokud by Hampl tuto funkci získal, bylo by to podle Chládka pro Česko význačné.

Kdo bude zastávat funkci náměstka pro vysoké školy, zatím Chládek neví. „Nějaká jména mám, oslovím další,“ uvedl. Kandidáty mu mají navrhnout i rektoři pražských vysokých škol, s nimiž má tento týden schůzku. S rektory chce jednat také o podmínkách čerpání z EU v letech 2014 až 2020 pro pražské instituce.

Kromě vysokých škol hledá Chládek náměstka i pro sport, mluví se hlavně o pražském zastupiteli Petru Hulinském (ČSSD) a někdejším šéfovi Českého volejbalového svazu Antonínu Léblovi, kterého navrhlo hnutí ANO. S Hulinským ale nesouhlasí předseda ANO Andrej Babiš, proti Léblovi zase vystoupil volejbalový svaz a Česká obec sokolská.

Marcel Chládek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Na pozici prvního a zároveň ekonomického náměstka od února nastoupí Jan Zikl, který dosud působil na ministerstvu financí. Na pozici náměstka pro regionální školství uvažuje Chládek o lidovecké kandidátce Michaele Šojdrové nebo současném náměstkovi Jindřichu Fryčovi. Šojdrová by prý mohla být i náměstkyně pro legislativu, tuto pozici už ale Chládek nabídl i bývalému šéfovi legislativní rady vlády Petru Mlsnovi. Náměstkem pro EU má zůstat Michal Zaorálek (ODS).

Koaliční vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL bude jmenována dnes. Definitivní rozhodnutí o nových náměstcích chce Chládek učinit až po uvedení do úřadu.