Silný vítr strhával střechy, větve komplikovaly dopravu

Praha - Silný vítr, který v pátek zasáhl Pardubický kraj, lámal stromy a ničil střechy. Hasiči od včerejška zasahovali u 23 událostí, nejvíce na Chrudimsku. Například v Hlinsku na náměstí dopoledne odstraňovali za pomoci automobilové plošiny utrženou velkoplošnou reklamní tabuli, která hrozila zřícením. Kvůli popadaným větvím museli cestující počítat se zpožděním na železniční trati Praha – Brno přes Havlíčkův Brod. Silný vítr bude podle meteorologů trápit Česko do nedělního rána. Na hřebenech Jeseníků, Beskyd a Krkonoš dosahuje vítr v nárazech rychlosti až 140 kilometrů za hodinu. Horská služba proto nedoporučuje lidem hřebenové túry.

Na Chrudimsku v Pokřikově museli hasiči zajistit střechu jednoho objektu, ze které odlétávaly hliníkové části. V Litomyšli zase ze střechy místní školy odlétávaly plechy. Další utržené plechy pak hasiči provizorně opravovali na střeše ve Včelákově na Chrudimsku.

Popadané stromy navíc komplikovaly i dopravu na silnici, hasiči je odstraňovali např. v Mladoňově, Čisté, Kostelci u Heřmanova Městce, Prachovicích, Těchoníně, Ústupkách, Zderazi, Libkově a v Seči. 

V Olomouckém kraji hasiči v pátek zasahovali hlavně na Jesenicku. V pátek odpoledne silný vítr na průmyslovém objektu v Jeseníku utrhl část plechové střešní krytiny o rozměru 20x30 metrů. "Hasiči proto pomocí rozbrušovací pily odřezali plechovou střešní krytinu a po jednotlivých dílech snášeli po požárním žebříku objektu dolů. Práci hasičům komplikoval
silný vítr, kvůli kterému nemohli použít výškovou techniku. Po dohodě s majitelem střechu zajistili pomocí prken a hřebíků," řekla mluvčí hasičů Klára Beranová. 

Pád větví komplikoval železniční dopravu mezi Prahou a Brnem 

Pád větví na trakční vedení poblíž Světlé na Havlíčkobrodsku způsobil komplikace v železniční dopravě. Cestující proto museli počítat se zdržením některých spojů na trati mezi Prahou a Brnem. Uvedl to mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Jakub Ptačinský. Příčinou pádu větví bylo pravděpodobně větrné počasí.

Silný vítr je trápí také Liberecký kraj a část Ústeckého kraje. Silničáři varují, že v podhorských a horských oblastech Semilska a Krkonoš se na otevřených úsecích tvoří sněhové jazyky.

Silný vítr i dnes znemožnil spustit provoz na kabinkové lanovce na Ještěd nad Libercem, nárazy větru tam dosahovaly rychlosti až zhruba 170 kilometrů v hodině. Lanovka tak nejezdí už třetí den: „To nepamatuji. Chvíli jezdila jen ve čtvrtek odpoledne, kdy se to na chvíli uklidnilo,“ uvedl strojník Jaromír Janda. Vítr fouká kolmo na lana a za této situace může
lanovka jezdit do rychlosti větru 16 metrů za sekundu – jenže dnes dosahoval v průměru
30 metrů za sekundu. Kvůli větru nejezdila ani lanová dráha na Lysou horu v
Rokytnici nad Jizerou.

Podle meteorologů hrozí extrémně silný vítr až do nedělního rána ve vyšších polohách Královéhradeckého, Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Foukat ale bude v celé ČR, někde se může objevit i silná námraza nebo ledovka.