Počet lidí s rakovinou rapidně stoupá. Za 11 let jich může přibýt o 40 procent

Praha – Počet lidí, kteří onemocní rakovinou, rok od roku stoupá. V roce 2025 by jich mohlo být o 40 procent více než nyní, tedy 20 milionů ročně. Za 20 let může být nárůst nových případů dokonce 70procentní. Tak zní prognóza Světové zdravotnické organizace (WHO), která čísla zveřejnila ku příležitosti světového dne boje proti rakovině. Podle odborníků je příčina hlavně v nezdravém životním stylu. Lidé také příliš spoléhají na vývoj medicíny a podceňují prevenci.

FAKTA O RAKOVINĚ:

  • Nejrozšířenější je rakovina plic, prsu, a tlustého střeva
  • Nejčastěji se umírá na rakovinu plic, jater a žaludku
  • Více než 60 procent z celkového počtu případů se vyskytuje v Africe, Asii a Střední a Jižní Americe. 70 procent lidí, kteří na rakovinu zemřou, pochází z těchto oblastí. Může za to nedostatek prevence a nevhodný přístup k léčbě
  • Za 30 procent úmrtí na rakovinu může nezdravý životní styl: obezita, nízká spotřeba ovoce a zeleniny, nedostatek fyzické aktivity, kouření a alkohol
  • Za 70 procent úmrtí na rakovinu plic může kouření

Předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová upozorňuje, že se na nárůstu případů podílí i lepší diagnostika. „Podaří se tak odhalit případy, které by unikly pozornosti,“ uvedla Fridrichová. „I tak ale v Česku každým rokem přibydou 4 procenta lidí s tímto onemocněním. To je hodně. Navíc podceňujeme prevenci,“ varovala Fridrichová.

Za nárůst onemocnění podle ní může kouření, mnoho toxinů kolem nás, nedostatek pohybu a strava příliš bohatá na tuky. V rozvojových zemích mohou za nárůst rakovinou fabriky, které se sem přesunuly poté, co byl jejich provoz na Západě zakázán. Také je třeba vzít v úvahu, že lidé se dožívají stále vyššího věku - a část lidí se tak nádoru prostě dožije. „Čím vyšší věk, tím vyšší pravděpodobnost, že se některá buňka zvrhne v buňku nádorovou,“ podotýká předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. 

Včasně odhalený nádor stačí odstranit

Onkolog Pavel Klener ale podotýká, že výskyt nádorů se sice zvyšuje, na druhou stranu úmrtnost stoupá málo, někdy dokonce i klesá - díky efektivní léčbě. Proto je prevence tak důležitá.  „Včasně odhalený nádor stačí odstranit a dál již není potřeba nic, kromě dalších kontrol. Kdežto nádor, který již založil metastázy v uzlinách nebo ve vzdálených orgánech, znamená dlouhodobou léčbu, chemoterapii, radioterapii, biologickou léčbu, a to je náročné a drahé,“ uvedla Fridrichová. Mezi příznaky, které by nás měly varovat, patří nevysvětlitelná dlouhodobá únava, úbytek červených krvinek, kašel, teploty a váhový úbytek. Dále nálezy zvětšených uzlin nebo krvácení ze zažívacího traktu.

  • „Nárůst rakoviny po celém světě, je hlavní překážkou lidského vývoje a blahobytu. Tato nová čísla vysílají silný signál, že je zapotřebí okamžitě čelit této lidské katastrofě, která se dotýká každého společenství po celém světě, a to bez výjimky,“ zdůrazňuje zpráva WHO.

Ostravský CyberKnife odstraní malá nádorová ložiska i za deset minut

Počet lidí s rakovinou rok od roku narůstá, zlepšují se ale i lékařské postupy, jak rakovinu léčit. Onkologická klinika fakultní nemocnice v Ostravě získala ocenění za to, že ošetřila nejvíce pacientů s nemozkovým nádorovým onemocněním na světě speciálním kybernetickým nožem, tzv. CyberKnife. Toto zdravotnické zařízení je v Česku jediné. Certifikát za prvenství převzal přednosta kliniky Davit Feitl na konferenci v Ženevě od amerického výrobce tohoto přístroje. 

CyberKnife odstraní malé nádory kdekoliv v těle (zdroj: ČT24)

„Počet přístrojů se zvyšuje geometrickou řadou. My jsme ho pořizovali jako číslo 200, dnes jich je kolem tisícovky. Je vidět, že jsme investovali správně a koupili přístroj, který má využití. Metoda má obrovskou budoucnost. Pracujeme na dvě směny a kapacita přístroje je zcela využitá,“ popsal Feitl. 

CyberKnife léčí malá nádorová ložiska kdekoliv v těle. „Některé nádory prostaty, slinivky, plic, jaterní metaztázy, nádory v oblasti hlavy a krku,“ vyjmenovává Feitl onemocnění, se kterými je možno na kliniku přijít. "Léčba v mozku, kde se ložisko nepohybuje, může trvat 10 až 15 minut. Větší ložiska, která jsou pohyblivá, například v játrech se léčí hodinu, někdy víc. Vlastní léčba se skládá z jednoho až pěti ozáření. Přístroj slouží lidem z celé země. Pacient nemusí být hospitalizován.