Model STEM: ANO posiluje, ODS pokračuje v pádu

Praha – Podle volebního modelu agentury STEM má největší podporu hnutí ANO s 24,3 %, druzí sociální demokraté zaostávají o skoro čtyři procenta. Hnutí ANO tak pokračuje v mírném růstu, také ČSSD si mírně polepšila. „Veřejnost dává rodící se vládě podmínečnou důvěru a očekává, jak se vláda osvědčí při svých praktických krocích,“ dodává v komentáři STEM. Komunisté a TOP 09 mají zhruba stejnou podporu jako v prosinci. Do sněmovny by se dostali ještě lidovci, ODS a hnutí Úsvit.

Okamurovo hnutí si oproti prosinci pohoršilo o skoro dvě procenta, v lednovém volebním modelu získalo 5,7 %. ODS pokračuje v pádu, který začal už loni v září – její podpora spadla o dalších sedm desetin na 6,2 %. Podpora lidovců se pak ve srovnání s prosincem skoro nezměnila. Z ostatních stran je neblíže pětiprocentní hranici nutné pro vstup do sněmovny Strana zelených, její podpora překračuje tři procenta. 

Vývoj v posledních měsících
Zdroj: ČT24

Volební model STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává dnes nerozhodnuté občany a ty, kteří nejsou ochotni uvést žádné preference. Průzkum probíhal ve dnech 11.–18. ledna a zúčastnilo se ho 1 023 respondentů. Statistická odchylka se u větších stran pohybuje kolem ± 3 procentních bodů, u menších pak ± 2 procentní body.