Lékaři mají omezené přesčasy, ministerstvo chce v Bruselu vyjednat výjimku

Praha – Lékaři v Česku smějí od ledna odpracovat jen poloviční počet přesčasových hodin: maximálně 416 hodin ročně. Skončila totiž výjimka z evropské směrnice, kterou mělo Česko vyjednánu na deset let. Ministerstvo zdravotnictví chce ovšem v Bruselu vyjednat výjimku až do roku 2015, vyjednávání už začalo. Jenže ta podle asociace nemocnic nemusí projít – navíc by neřešila hlavní problém, kterým je nedostatek doktorů. O pacienty se tak starají přepracovaní lékaři.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Na vyjednání výjimky má ministerstvo čas několik měsíců, než lékaři vyčerpají povolené limity. Pokud se to nepodaří, tak budou nemocnice dávat lékařům k pracovní smlouvě i dohodu o pracovní činnosti – na tu se pak hodiny navíc vykážou. Přesčasy navíc netrápí jen nemocnice. Například i pro lékaře v léčebnách dlouhodobě nemocných nebo rehabilitačních ústavech je problém daný limit dodržet – stejně jako v nemocnicích se i tady běžně slouží víc než 24 hodinové směny. 

Podle ministerstva zdravotnictví nemocnice o omezené době výjimky věděly a měly šest let na to, aby se na přísnější úpravu přesčasů připravily. I ministerstvo ale připouští, že některé nemocnice budou mít se zajištěním služeb problém, chce proto dosáhnout prodloužení výjimky. Česko si ji ale nemůže stanovit jednostranně, musí ji schválit Evropská komise. Jinak hrozí, že komise podá žalobu na Česko k Evropskému soudu. „V toto chvíli budeme doufat, že výjimka projde, a mezitím už jsme začali projednávat, jak tento problém řešit lépe organizovaným způsobem,“ uvedl v Událostech Josef Vymazal, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči. 

Lékařská komora i odbory považují uzavírání dohod o pracovní činnosti za obcházení zákona. Navíc varují, že u přepracovaného lékaře roste riziko chyb a hrozí žaloby pacientů. Vysoké počty přesčasů souvisejí s nedostatkem lékařů. Podle komory je dlouhodobým řešením mít víc lékařů, tedy podpořit jejich vzdělávání na lékařských fakultách. Aktuálním řešením je pak lékařům zvýšit platy, aby neodcházeli za lepším výdělkem do ciziny.