Palestinská ambasáda v Suchdole je zkolaudovaná - místním se ale nelíbí

Praha – Nová rezidence palestinské ambasády v pražském Suchdole byla zkolaudována, diplomaté a zaměstnanci se tak mohou nastěhovat. Jenomže proti ní protestují místní obyvatelé – na Nový rok totiž v objektu explodoval trezor a při výbuchu zemřel palestinský velvyslanec. Policie pak našla v budově i nelegální zbraně – dnes policie uvedla, že pocházely ze 70. a 80. let a nebyl s nimi spáchán trestný čin.

Kolaudaci nové vily schválil stavební úřad městské části Prahy 6. Do Suchdola se palestinské velvyslanectví stěhuje z pražské Troji. Suchdolští se ale po výbuchu obávají o svou bezpečnost. Dnes o ambasádě jednalo zastupitelstvo, přítomní byli i zástupci policie, ministerstva zahraničí a palestinské ambasády. V diskusi se řešily izraelsko-palestinské vztahy, situace na Blízkém východě, terorismus, ale i stav chodníku u budovy velvyslanectví nebo veřejné osvětlení. Přestěhování velvyslanectví ale není reálné, nemovitosti jsou v majetku Palestiny.

Zastupitelé dnes ani požadavek na stěhování ambasády ve svém usnesení nevznesli. Od policie a ministerstva zahraničí však požadují omezení případných záporných dopadů souvisejících s existencí velvyslanectví v Suchdole na obyvatele.

Palestinci označili držení nelegální zbraní na ambasádě za neúmyslné nedopatření. „Nikdo dosud neví, co bylo příčinou výbuchu,“ uvedl mluvčí velvyslanectví Nabíl Fahil, který doprovázel chargé d'affaires Džadalláha Sabatína. „Chceme ujistit, že na našem velvyslanectví se už nenachází žádné zbraně,“ zdůraznil Fahil a pozval přítomné na den otevřených dveří, které se v budově uskuteční v sobotu 15. února. Zástupci Palestiny také vyjádřili důvěru ve vyšetřování české policie.

Ambasadora smrtelně zranila exploze, kterou způsobila výbušnina. Výbuch nastal po otevření sejfu v novém sídle ambasády, kam byl trezor krátce předtím přestěhován. Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování – podle ní nešlo o teroristický čin. Velvyslancova dcera však hovořila o možnosti vraždy. 

Místní se po výbuchu obávají o svou bezpečnost (zdroj: ČT24)

Policie pak našla v budově i nelegálně držené zbraně. Palestinci se za jejich držení omluvili, zbraně prý pocházejí z dob Československa a nikdy nebyly použity. To potvrdily i závěry policie – podle mluvčí Andrey Zoulové pocházejí zbraně ze 70. a 80. let minulého století a nebyly použité při dosud neobjasněných trestných činech. Vyšetřovatelé podle ní získali výsledky znaleckých zkoumání z různých oborů týkajících se zbraní a výbušnin.