Starostové vylučují, že se pro volby v Praze spojili s ANO

Praha – Podle Lidových novin se hnutí Starostové a nezávislí odklonilo od TOP 09, s níž spolupracuje ve sněmovně, a pro podzimní komunální volby v Praze se spojí s hnutím ANO, které vyšle jako lídra bývalého primátora Jana Kasla. Starostové to ale v oficiálním prohlášení odmítli: „Vylučujeme tvrzení Lidových novin. Jednali jsme s Janem Kaslem jako možným budoucím lídrem, ale nedohodli jsme se nakonec právě proto, že nám oznámil svoji spolupráci s ANO,“ řekl předseda Petr Gazdík (STAN).

Gazdík popřel i to, že by se starostové rozcházeli v politické spolupráci s TOP 09. „Deník Lidové noviny vychází z neaktuálních informací o jednáních s Janem Kaslem. Taková jednání představitelé hnutí STAN vedli, ale již skončila. Tvrzení o tom, že STAN opouští spojence TOP 09 a že hodlá spolupracovat s ANO, se nezakládá na pravdě,“ stojí v prohlášení starostů. 

„Strategická smlouva mezi námi a starosty je strategická pouze na úrovni centrální politiky, na žádost hnutí starostů jsme přistoupili na to, že na komunální úrovni budou oba subjekty suverénní a samostatné,“ uvedl ve vysílání ČT24 místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V Praze prý budou oba subjekty kandidovat každý zvlášť. „Takže my jsme se začali bavit s různými stranami napříč politickým spektrem,“ řekl Gazdík. Kalousek by ale spolupráci se starosty uvítal. „Kdysi se smlouva týkala i spolupráce na krajské úrovni, po minulých krajských volbách si starostové vymínili, že ta spolupráce se bude týkat pouze centrální politiky,“ dodal Kalousek.  

Podle Mladé fronty DNES vyjednává TOP 09, aby byl jejím lídrem v pražských volbách ekonom a bývalý viceguvernér centrální banky Luděk Niedermayer. Odvolává se na tři zdroje uvnitř strany. Niedermayer na to reagoval, že se s ním baví více lidí z více stran. V minulých komunálních volbách TOP 09 v Praze nasadila bankéře Zdeňka Tůmu, i když volby vyhrála, tak skončila v opozici. Teď má ale post primátora, který zastává Tomáš Hudeček.

Kandidátku ANO má vést bývalý primátor Kasl

Hnutí ANO koncem ledna oznámilo, že by měl vést jeho kandidátku v hlavním městě bývalý pražský primátor Jan Kasl. Dohodl se na tom s předsedou strany Andrejem Babišem. Kandidátku do voleb by chtěl Kasl sestavit z odborníků a z lidí se zkušenostmi z komunálu. Neměla by být volena v primárkách, ale sestavena vedením strany. Konkrétní jména Kasl komentovat nechtěl. Budou ale prý garantovat zkušenosti i morální kredit. Rád by také
spolupracoval s aktivisty, kteří v městských částech bojují za různá témata. 

O své kandidatuře na lídra chce nyní jednat s členy pražské organizace. Nechce prý být pouze dosazený shora. „Nestačil jsem se s nimi zatím plošně setkat,“ řekl. Informace o jeho kandidatuře se podle něj totiž objevila dříve, než počítal. Po volbách by prý rád spolupracoval se stranou Starostové pro Prahu. Koalici by vyloučil pouze s KSČM. 

Do voleb jdou i ambiciózní Starostové pro Prahu

Starostové pro Prahu je nová strana, která vznikla loni na jaře jako hnutí starostů malých městských částí. Netají se ovšem vysokými ambicemi – podle jejího předsedy Zbyňka Passera má ambice být nejsilnější stranou na pražském magistrátu. „Nejsme jen hnutí malých starostů, máme zastoupení v drtivé většině velkých městských částí,“ poznamenal Passer, který je zároveň starostou Prahy-Kolodějí. Konkrétní jména zatím zveřejnit nechce. V kuloárech se mluví o tom, že strana oslovila řadu úspěšných komunálních politiků. 

Passer tvrdí, že z SPP chce vybudovat čistě pražskou stranu, která se bude zabývat pražskými tématy. Netají se kritikou minulých i současných poměrů na pražském magistrátu a slibuje „rozhýbání Prahy“. Navrhuje třeba vytvořit sněm pražských starostů, který by se stal protiváhou radě a zastupitelstvu. Sněm by měl mít pravomoci zamezit některým rozhodnutím rady. Strana se může opírat o finanční zázemí rodiny Passera. Jeho bratr Radim, vlastník developerské společnosti Passerinvest, patří mezi nejbohatší Čechy.