Augustin z čela úřadu vlády míří na Hrad, povede analytický tým

Praha - Bývalý místopředseda SPOZ Radek Augustin směřuje na Hrad. Poté, co skončil na pozici šéfa Úřadu vlády, ho prezident Miloš Zeman požádal, aby vedl analytický obor. Píše o tom server iDnes. Augustina, který Zemanovi aktivně pomáhal v předvolební kampani, prý na pozici doporučil sám bývalý premiér Jiří Rusnok.

„Ano, prezident republiky Miloš Zeman mi dal nabídku vést analytický odbor. Nabídku jsem přijal,“ potvrdil serveru Augustin. Zatím ale není zřejmé, v čem jeho nová pozice bude vlastně spočívat. Analytický útvar podle webových stránek Hradu vede Petr Mužák. Na Hradě však dosud nebyl zřízen politický odbor, který za Zemanova předchůdce Václava Klause vedl Ladislav Jakl. Je tedy podle serveru možné, že Augustin převezme pravomoci tohoto odboru.

Augustin není první člověk z okolí Rusnokova kabinetu, který se stěhuje na Hrad. Již před ním získal post bezpečnostního experta exministr obrany Vlastimil Picek. Není ani prvním Zemanovcem - hned po vítězství ve volbách prezident povolal na Hrad někdejšího předsedu SPOZ Vratislava Mynáře. Ten je dodnes hradním kancléřem.

Augustin byl v čele SPOZ od roku 2010, kdy zastával pozici projektového manažera krajského úřadu v Olomouckém kraji. Předloni stál v krajských volbách v Olomouckém kraji v čele tamní kandidátky strany, loni za SPOZ neúspěšně kandidoval v podzimních sněmovních volbách. Po jmenování vlády Jiřího Rusnoka se postavil do čela Úřadu vlády.