Priorita pro Zaorálka? Výběr velvyslanců

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek chce co nejdříve navrhnout kandidáty na nové velvyslance. Přesný termín ale zatím neuvedl. V Otázkách Václava Moravce řekl, že bude zvažovat i obsazení bývalého šéfa státní kasy Jana Fischera. To se nelíbí exministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, podle kterého je to pouze hledání trafiky.

Velvyslance nemá Česko aktuálně na jedenácti ambasádách a dalších 32 úřadů se letos ještě uvolní. Vhodné adepty už šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek hledá. „Nejurgentnější věci chceme vybavit co nejrychleji,“ uvedl ministr a jmenoval například Kanadu, Mexiko a Alžírsko.

V souvislosti s volnými velvyslaneckými posty oslovil Zaorálek svého předchůdce na ministerstvu zahraničí Jana Kohouta, který ale podle něj nemá zájem.

Možnost poslat Fischera do Lucemburku existuje

Zaorálek také připustil možnost, že by se bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer ujal ambasády v Lucemburku. „Není to něco, co pokládám za vyloučené, ale zároveň tady neříkám, že to je něco, co je dohodnuté. To budeme zvažovat podle možností, které jsou. Pana Fischera asi jsou důvody zvažovat,“ uvedl s tím, že Fischer má zkušenosti s působením v bance, kterých je v Lucemburku celá řada. Fischer byl v letech 2010 až 2012 viceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Možné obsazení Fischera, který před prezidentskou volbou nepřímo podpořil Miloše Zemana, by bylo podle Schwarzenberga trafikou. Někdejší ministr zahraničí taky dodal, že Česko má profesionálních diplomatů dost: „Když člověk celý život na něčem pracuje a těší se, že to může uskutečnit jako velvyslanec, a pak tam pošlou někoho, kdo o tom nemá ani šajna, to je demotivující.“

Karel Schwarzenberg k možnosti jmenování Fischera velvyslancem: „To považuji za zbytečné. Fischer byl ve vysokých postech a má dostatečné příjmy. Není nutné, aby si vydělával na velvyslanectví.“

Zeman další favority nemá, vyžaduje ale ekonomické znalosti

Prezident Miloš Zeman tvrdí, že po Vladimíru Remkovi (současném velvyslanci v Rusku) a Livii Klausové (která zastupuje ČR na Slovensku) už nemá žádné další osobní nominanty: „Díky bohu, ty dva, které jsem měl, jsem prosadil,“ prohlásil Zeman začátkem února.

I tak se ale Zeman hodlá u nových kandidátů, které vybere vláda, ptát na jejich ekonomické znalosti: „Protože velvyslanci by měli především pomáhat našim podnikatelům při exportu.“

Znalost ekonomie ale není podle šéfa tuzemské diplomacie zásadní. „Nejenom skupina podnikatelů, nejenom ekonomické zájmy fedrované v prvním plánu mohou velmi pomoci zemi. I diplomat, který je schopen jednání v obecné rovině, může zmoci velmi mnoho,“ ujišťuje Zaorálek.