Multifunkčními politiky se sněmovna jen hemží

Praha - Mezi dvěma sty poslanci je kromě čtyř hejtmanů také jeden náměstek hejtmana, jeden primátor, dva náměstci primátora, jedenáct starostů a pět místostarostů. V Senátu sedí dalších 14 starostů, 2 primátoři, 2 hejtmani, 2 náměstci hejtmana a také 2 ministři. Souběh funkcí zatím řeší hlavně sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří si musí do 20. dubna vybrat, kterou ze svých pozic opustí. U ostatních pak záleží na jejich vlastním rozhodnutí, přesto například někteří bývalí starostové opustili obecní úřady, aby se mohli naplno věnovat práci ve sněmovně. Tématu se věnoval pořad 168 hodin.

Multifunkčními politiky se sněmovna jenom hemží (zdroj: ČT24)

V Poslanecké sněmovně sedí 4 poslanci na plný úvazek, kteří jsou zároveň hejtmany na plný úvazek. Například hejtman Jihomoravského kraje, předseda Asociace krajů ČR a člen mnoha správních rad Michal Hašek (ČSSD) se minulý čtvrtek rozhodl být spíš hejtmanem a řídil v Brně jihomoravskou krajskou radu.

Všichni hejtmani z ČSSD, kteří jsou zároveň poslanci, v úterý ve sněmovně oznámí další postup. 

V minulém volebním období ostatně patřil k největším sněmovním absentérům. Například v roce 2012 chyběl od června do prosince u sedmdesáti procent všech hlasování. Problém si nepřipouští, vidí za ním napětí mezi ním a premiérem Sobotkou. Hašek byl totiž jedním ze skupinky pučistů, která se tajně sešla v Lánech s Milošem Zemanem.

Dvě práce vykonávají také poslanci, kteří jsou zároveň ministry či senátory. Ve sněmovně jich je dvanáct a navíc i předseda vlády, v Senátu pak působí ministři dva. Členové vlády, kteří jsou i poslanci nebo senátory - na rozdíl třeba od hejtmanů nebo starostů - pobírají jen jeden plat. Proč si tedy místo v parlamentu pořád drží? Když ministra vyhodí premiér z vlády, zbude mu aspoň něco. „Samozřejmě je pro každou politickou stranu škoda, aby její nejvýraznější představitelé v momentě, kdy skončí ve vládě, zmizeli i z vysoké politiky,“ myslí si ministr bez portfeje a senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

Hejtmani Jiří Zimola, Josef Novotný a Michal Hašek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) měl ve čtvrtek jiný program. Místo hlasování na Malé Straně se v Písku setkal se starosty Písecka a podepsal memorandum o spolupráci s Českými drahami.

A problémem se souběh funkcí nezdá ani hejtmanovi Karlovarského kraje Josefu Novotnému (ČSSD). „Spousta lidí dneska má dvě zaměstnání a zvládá je, já když jsem byl učitel, tak jsem měl tři zaměstnání, abych uživil rodinu, a nikdo se mě neptal, jak to zvládám,“ řekl.

Zvládne poslanec dělat starostu městské části nebo menší obce?

Dva platy z veřejných peněz pobírají také starostové. U malých obcí nebo městských částí Prahy přitom podle některých není problém obě funkce stihnout. „Zrovna střet mezi pražským starostou a poslancem žádný není, časově se to zvládnout dá,“ myslí si starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS). Naopak třeba bývalý starosta Valtic Jiří Petrů (ČSSD) se působení v obci raději vzdal, aby se mohl naplno věnovat svému poslaneckému mandátu. „Pokud poslanec nepracuje 12 nebo 14 hodin denně, tak nemůže tu práci dobře zvládnout,“ argumentuje Petrů.

Někteří poslanci mají ale zaměstnání ještě víc. Rekordmanem je Jiří Běhounek (ČSSD), který má zaměstnání hned čtyři. Krom toho, že je poslancem a hejtmanem Kraje Vysočina, působí i jako člen správní rady VZP a věnuje se též svému oboru ortopedii. Zaplaceno přitom dostává za každou funkci zvlášť, vydělat si tak může víc než třeba premiér.

Plat hejtmana: 81 110 korun
Plat poslance: 55 900 korun
Náhrady poslance: až 23 300 korun
Plat člena správní rady VZP: až 22 000 korun
Dohromady: až 182 310 korun

Někteří hejtmani prý dávají část výdělku na charitu. Třeba Jiří Zimola sponzoruje fond prezidenta Zemana na umoření státního dluhu. Poslanec a exstarosta Valtic Jiří Petrů přesto před nedávnem navrhl, aby ti, kteří vykonávají více politických funkcí, za ně dostávali jen jeden plat. „Nevím, proč by měli lidé mít několik platů. Kdyby byl nárok pouze na jednu mzdu, určitě by někteří tolik funkcí neměli a pořádně by vykonávali pouze jednu,“ řekl Petrů.

ČSSD má jasno: Buď hejtman, nebo poslanec

„Hejtmani nestíhají, to znamená, nejsou schopni se účastnit jednání Poslanecké sněmovny, mají velmi špatnou docházku, účast na hlasování,“ trvá šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka na tom, aby si hejtmani zvolení do sněmovny vybrali jednu ze svých funkcí. Souběh funkcí povolilo vedení strany jen na půl roku. Jenže hejtmani se zatím, až na Milana Chovance, nerozhodli.