Vedení ANO potvrdilo Teličku jako lídra pro eurovolby

Praha – Vedení ANO 2011 schválilo bývalého eurokomisaře Pavla Teličku jako lídra pro letošní volby do Evropského parlamentu. Kompletní kandidátku chce mít hnutí sestavenou do konce února. Hlavním tématem volebního programu ANO bude podle Teličky zásadní změna přístupu Česka k záležitostem EU. „Pozitivní změna v domácí politice bude následována také změnou naší pozice v Evropě. Česká republika v ní musí mít především vliv,“ uvedl v tiskové zprávě Telička. Jeho nominace do čela kandidátky nebyla překvapivá. Bývalý eurokomisař se zapojil už do kampaně ANO pro loňské předčasné sněmovní volby.

Mezi Teličkovy soupeře budou ve volbách patřit sociolog Jan Keller za ČSSD, někdejší ministr Pavel Svoboda za KDU-ČSL, bývalý premiér a nyní předseda národních socialistů Jiří Paroubek nebo advokátka Klára Samková, kterou si do čela své kandidátky postavilo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. 

Ostatní sněmovní strany své lídry ještě neurčily. V ODS se mluví o místopředsedovi strany Janu Zahradilovi, u komunistů získává nominace europoslanec Jaromír Kohlíček. TOP 09 svého lídra rovněž ještě neurčila. Spřízněné hnutí Starostové a nezávislí doporučilo senátora a novináře Jaromíra Štětinu, strana ale podle médií uvažuje také o bývalém viceguvernérovi ČNB Luďku Niedermayerovi nebo exministrovi spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi, který byl ještě nedávno místopředsedou ODS.    

Telička má z těchto adeptů největší zkušenosti s působením v unijních sídlech. Pracoval ve Stálé misi České republiky při EU, byl státním tajemníkem pro evropské záležitosti a vedl tým vyjednávající přistoupení Česka do EU.