Sedlařík stíhaný v metanolové aféře dostal 5 let a přišel o majetek

Olomouc – Pět let ve vězení a k tomu propadnutí majetku za několik milionů korun. Takový rozsudek si u vrchního soudu v Olomouci vyslechl Radek Sedlařík, majitel černého skladu ve Zlíně a jeden z hlavních aktérů metanolové kauzy. Stát měl krácením daně připravit o 12 milionů. Sedlařík je jednatel společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem, která je výhradním distributorem Likérky Drak pro Českou republiku.

Sedlařík půjde do vězení za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Podle rozsudku měl ve zlínském skladu přes 42 tisíc litrů lihu, k němuž nevedl řádnou účetní evidenci a nepřiznal a nezaplatil z něj spotřební daň. Sedlařík vinu odmítal. K soudu byl převezen z olomoucké vazební věznice, před soudem dnes nevypovídal.

Sedlaříkova obhajoba byla u soudu postavená na tom, že si myslel, že zboží nakupuje už zdaněné. Povinnost zaplatit daň tak prý neměl on, ale výrobce – Likérka Drak. „Tato skutečnost není podstatná. Podstatné bylo, že zde nebyly doklady daného alkoholu, a o tom celý ten skutek byl,“ reagoval mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský.

Soud Sedlaříkovi potvrdil pětiletý trest, šestiletý zákaz činnosti a ještě navíc vyhověl státnímu zástupci a nechal propadnout Sedlaříkův majetek. Jedná se o pozemky, zemědělské budovy, byty a taky bytový dům. Takže celkově o majetek za několik milionů korun. „Já si myslím a myslí si to i celé státní zastupitelství, že v těchto případech pachatelům trestné majetkové činnosti je potřeba konfiskovat majetek,“ komentoval státní zástupce Michal Galát.

Sedlařík půjde před soud i kvůli metanolu. Patří totiž k jednatřiceti lidem, kteří figurují i v hlavní větvi metanolové kauzy – společně s jednatelem Likérky Drak Pavlem Čanigou nebo lihovým bossem Radkem Březinou. Podle policistů takzvaná lihová mafie v čele s podnikatelem Radkem Březinou mohla na nezdaněném lihu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun.