Do Evropského parlamentu chce Keller, Telička, Zahradil i Paroubek

Praha - Prezident Miloš Zeman vyhlásil volby do Evropského parlamentu na pátek 23. a sobotu 24. května. Jiný termín zvolit nemohl vzhledem k tomu, že volby se musejí na základě unijního rozhodnutí uskutečnit v celé EU na sklonku čtvrtého květnového týdne. Zemanovo rozhodnutí musí stvrdit ještě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česká republika bude mít v 751členném parlamentu celkem 21 zástupců. Některé strany už zveřejnily lídry svých kandidátek.

Zeman musel o vyhlášení voleb rozhodnout nejpozději 90 dnů před jejich konáním, tedy do 22. února. Nejpozději v úterý 18. března pak musí strany sestavit a předložit ministerstvu vnitra své kandidátky. Vnitro poté kandidátní listiny, které splnily zákonem požadované náležitosti, zaregistruje do 5. dubna. Od 7. května budou mít strany bezplatný prostor v České televizi a v Českém rozhlase pro volební spoty.

Většina stran už zveřejnila lídry kandidátek. ČSSD povede sociolog Jan Keller. Největší nároky ale kladou evropské volby na ODS, která obhajuje devět křesel. Stranu do Bruselu povede její letitý zahraniční expert a první místopředseda Jan Zahradil. Lidovci budou mít v čele bývalého ministra bez portfeje Pavla Svobodu.

Hnutí ANO povede Telička, Úsvit Samková

Jasno zatím nemají komunisté nebo TOP 09. Ta by podle posledních informací mohla nasadit třeba bývalého viceguvernéra centrální banky Luďka Niedermayera. Hnutí Starostové a nezávislí ale do čela společné kandidátky s TOP 09 doporučilo senátora a novináře Jaromíra Štětinu. Komunisty do minulých evropských voleb vedl Miloslav Ransdorf, který usiluje o znovuzvolení. Není ale zřejmé, zda bude opět lídrem. Na místo vedoucího kandidátky je nominován například další europoslanec Jaromír Kohlíček.

Do evropských voleb mohou výrazně zasáhnout i nová sněmovní uskupení. Úsvit přímé demokracie vsadil na advokátku Kláru Samkovou, která zaujala slovy o tom, že by osmadvacítka neměla přijímat žádné přistěhovalce. Kandidátku hnutí ANO povede někdejší eurokomisař Pavel Telička. Do čela Národních socialistů se postaví někdejší premiér Jiří Paroubek. Pro samostatnou kandidátku se rozhodly také Věci veřejné, které při loňských sněmovních volbách měly své adepty zejména na kandidátkách Okamurova hnutí. Před pěti lety vedla VV do eurovoleb bývalá místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová, letošního lídra chce strana určit do konce února. Svobodné povede do evropských voleb Petr Mach.