Exšéfové ŘSD obžalováni kvůli předraženým pronájmům

Praha - Dva bývalí šéfové Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Petr Laušman a Alfred Brunclík byli obžalováni kvůli údajně nevýhodnému kontraktu na pronájem budovy na pražském Kačerově. Píše o tom dnešní MF Dnes. Laušman měl podle obžaloby způsobit státu škodu ve výši 114 milionů korun a Brunclík 245 milionů. Brunclík je prý navíc obžalován i z nevýhodné koupě pozemku v Běchovicích, kterou prý státu vznikla škoda 175 milionů korun.

Podle mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungové byla obžaloba podána pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. „ŘSD zmanipulovalo výběrové řízení takovým způsobem, že se do něj při výběru kancelářských prostor přihlásil jediný zájemce. Ten vysoce přestřelil cenu, která se obvykle za nájmy platí – ŘSD na cenu ovšem přistoupilo,“ vysvětloval ve Studiu ČT24 Filip Černý, který na případ v rámci Reportérů ČT upozornil v roce 2008. Laušman měl uzavřít nevýhodný pronájem kancelářské budovy na pražském Kačerově. ŘSD na nájmu zaplatí za deset let mnohonásobek částky, za jakou byla budova postavena. Brunclík pak smlouvu prodloužil, takže ji lze vypovědět až v roce 2022.

„Když jsme se o případ zajímali v rámci pořadu Reportéři ČT, tak nás ŘSD vůbec do té budovy nepustilo natáčet a také před námi falšovalo čísla o tom, jak velké kancelářské prostory si pronajímají. Když jsme se nakonec k některým číslům dostali, tak jsme zjistili, že si např. do čisté kancelářské plochy započítávají i WC nebo chodby, aby to prostě vypadalo, že neplatí tolik,“ uvedl Filip Černý.

Koncem loňského října zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství Brunclíkovo stíhání v jiné kauze, zakázce na pronájem dálničních odpočívadel. Zrušeno bylo také obvinění bývalého výkonného ředitele ŘSD Michala Haly a dalších tří lidí. Stíhání bylo podle zastupitelství zahájeno předčasně, takže policie musí doplnit důkazy.

Na konci roku 2011 byli Hala s Laušmanem a dalšími dvěma lidmi obviněni z přijímání úplatku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie podezírá také někdejšího právníka ŘSD Roberta Wolfa a podnikatele Jiřího Neužila, že státu nevýhodnými pronájmy způsobili škodu skoro 300 milionů korun.

Na předražený nájem sídla ŘSD upozornil v roce 2008 Filip Černý z Reportérů ČT.