Uznávání účastníků třetího odboje se vleče, mnohým je přes devadesát

Praha - Vydávání osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji provází problémy. Zákon umožňující úspěšným žadatelům upravit vdovský důchod přitom platí už od listopadu 2011. Za tu dobu úředníci ministerstva obrany vyřešili ze čtyř tisíc žádostí asi jen čtvrtinu. Většině lidí je ale kolem devadesáti let, vyššího důchodu by se tak nemuseli už vůbec dočkat.

Žadatelkou je mimo jiné i 92letá Marie Majzlíková z Luhačovic na Zlínsku. Její již zesnulý manžel byl v 50. letech třikrát zatčen, prošel třinácti věznicemi a pracovními tábory. Žádost, aby stát uznal Bohumila Majzlíka za účastníka odboje proti komunistickému režimu, přitom paní Majzlíková podala 18. listopadu 2011. Dodnes se však nedočkala žádného vyjádření.

Žádosti příslušníků třetího odboje posuzuje ministerstvo obrany. Od listopadu 2011, odkdy zákon platí, resortu přišlo celkem 4049 žádostí, vyřešeno jich bylo zatím jen 1370. „Ministerstvo obrany musí žádat příslušné archivy v České republice o vydání potřebných dokumentů, podkladů a dokladů,“ vysvětluje pomalý postup státní tajemník ministerstva Daniel Koštoval.

Žádost paní Majzlíkové bude nyní zkoumat už třetí vedení ministerstva. 92letá žena se s průtahy jen těžce smiřuje, jelikož mnozí lidé s podobným osudem a v podobném věku se příspěvku ke vdovskému důchodu nikdy nedočkali. Nové vedení ministerstva přislíbilo, že zkusí posuzování žádostí zrychlit. Jestli to bude možné, má ale naznačit teprve audit, který potrvá další týdny až měsíce.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)