Šabatová se ujala funkce, slib složila do rukou Hamáčka

Praha - Nová ombudsmanka Anna Šabatová se ujímá úřadu - složila slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Podle něho může dát úřadu nový impulz, ač naváže na své předchůdce Otakara Motejla a Pavla Varvařovského. V nové pozici chce dosáhnout vyššího respektu veřejné ochránkyně práv a lepší spolupráce s úřady. Podle ní by ombudsman například mohl navrhovat Ústavnímu soudu zrušení zákona nebo v případech diskriminace podávat žaloby. Šabatová následně zamířila do Brna, kde úřad veřejného ochránce práv sídlí.

Do funkce Šabatová nastupuje po Pavlu Varvařovském. Poslanci ji v pátek zvolili ve druhém kole. Šabatová chce prosadit řadu změn, a mimo jiné zajistit úřadu větší pravomoci. „Moje zvolení se poměrně dost překrývá s novou vládou, která si ve svém prohlášení všímá i veřejného ochránce práv a pomýšlí na to zpřesnit a poněkud rozšířit jeho kompetence,“ konstatovala.

Anna Šabatová už v minulosti působila jako zástupkyně ombudsmana. Do roku 2007 tvořila tandem s prvním veřejným ochráncem práv Otakarem Motejlem. „Instituce veřejného ombudsmana byla vybudována a čtrnáct let působí v české společnosti. Lidé si na ni do velké míry už zvykli a vědí, co od ní mohou očekávat,“ věří.

Šabatová se dnes také vydala do Brna převzít úřad. Čekal tam na ni její soupeř z volby a zástupce ombudsmana Stanislav Křeček. Do budovy v centru města se vrátila po sedmi letech. „Vracím se do známého a přátelského prostředí, neznám všechny, určitě se tady řada zaměstnanců vyměnila, ale najdu tady řadu známých a přátelských tváří,“ řekla nová ombudsmanka. Na stole na ni čekají desítky případů, mezi prvními se bude muset vypořádat třeba s náboženskou diskriminací. „Patrně nejzávažnější bude první rozhodnutí ohledně náboženského symbolu, konkrétně muslimských šátků,“ uvedl zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Čím se ombudsman zabývá?

Působnost ombudsmana upravuje Zákon o veřejném ochránci práv. Podle něj je oprávněn zabývat se stížnostmi na jednání úřadů a ministerstev, policie, armády, vězeňské služby, České národní banky, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, zdravotních pojišťoven, orgánů soudu a státního zastupitelství (v tomto případě ale nesmí řešit samotné rozhodnutí soudu nebo státního zástupce, jde spíš o průtahy v řízení).

Ombudsman se naopak nesmí plést do působnosti Parlamentu, prezidenta republiky a vlády, Nejvyššího kontrolního úřadu, zpravodajských služeb a orgánů činných v trestním řízení.

Ochránce může vést nezávislá šetření, a to i z vlastní iniciativy, ale nemůže nahrazovat činnost orgánů státní správy a nemůže rušit nebo měnit jejich rozhodnutí. Při zjištění pochybení však může od úřadů či institucí požadovat, aby zjednaly nápravu.

  • Anna Šabatová: „Ráda bych, aby měl ochránce práv možnost obrátit se na Ústavní soud s návrhem na zrušení zákona, což dosud nemohl. Také bych byla ráda, aby mohl podat antidiskriminační žalobu k obecnému soudu.“

Šabatová kandidovala na post veřejné ochránkyně práv už potřetí. Před čtyřmi lety se dvakrát neúspěšně ucházela o místo po zesnulém Otakaru Motejlovi. V červnu 2010 byla Senátem navržena na ombudsmanku spolu s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou, sněmovna tehdy žádného z kandidátů nezvolila. V srpnu 2010 Šabatová prohrála v Senátu nominační souboj s bývalým ústavním soudcem Varvařovským a předsedou pražské židovské obce Františkem Bányaiem. 

Nová ombudsmanka nahradí Varvařovského, který se v prosinci funkce vzdal. Šabatová měla ve volbě senátní nominaci, exposlance ČSSD Křečka navrhl na ombudsmana prezident Miloš Zeman i Senát. Šabatovou poslanci zvolili až ve druhém kole tajné volby. Dostala tolik hlasů, kolik činil nejnižší nutný počet ke zvolení.

Anna Šabatová (*23. 6. 1951 v Brně) je česká disidentka, signatářka a bývalá mluvčí Charty 77. Kvůli svým politickým aktivitám byla v 70. letech zatčena a odsouzena a ani po propuštění jí nebylo umožněno dokončit studia filozofie a historie na brněnské univerzitě.

Do sametové revoluce pracovala na nekvalifikovaných pozicích. Po roce 1989 působila jako poradkyně ministra práce a sociálních věcí. V 90. letech dokončila studium bohemistiky na FF UK a mezi roky 2004–2008 vystudovala také práva na Masarykově univerzitě.

V letech 2001–2007 byla zástupkyní ombudsmana Otakara Motejla. Od roku 2008 až do loňska vedla Český helsinský výbor. Dnes vyučuje na katedře sociální práce FF UK a je předsedkyní odborné komise ČSSD pro lidská práva, rovné příležitosti a rodinu.

Je držitelkou Ceny OSN za obranu lidských práv, Ceny Alice Garrigue Masarykové a Velitelského kříže Řádu za zásluhy Polské republiky. Je vdaná a má tři děti.