Nečasová podezřelá, že předávala Rittigovi tajné spisy BIS

Praha – Bývalá šéfka expremiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová) má na krku další podezření. Údajně měla nezákonně přistupovat ke zprávám tajných služeb. Píše o tom Mladá fronta DNES. Nečasová prý předávala informace například Ivo Rittigovi. Podle policie umožnil přístup k dokumentům někdejší vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul. Ten teď zastával post šéfa kabinetu nového ministra zemědělství Mariana Jurečky. Dnes ale Poul na funkci rezignoval.

Podle policejního vyšetřovaní byl v dokumentech tajných služeb, které měl Poul na starosti, veliký nepořádek. Listiny s různým stupněm utajení totiž nebyly uloženy ve střežené spisovně či trezoru, ale třeba v obyčejné skříni. Je podle policie proto klidně možné, že tento chaos byl udržován úmyslně.

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který případ dozoruje, dodal, že Nagyová byla v kontaktu se spolupracovníky lobbisty Iva Rittiga a „informovala je o obsahu zpráv tajné služby BIS, které se mohly týkat aktivit podezřelých“. Nagyová přitom disponovala nejnižším stupněm prověrky.

Lubomír Poul
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

O prověrku zřejmě přijde i Poul; ohrožení utajované skutečnosti je totiž chápáno jako závažný trestný čin. Měl to být právě on, kdo Nagyové podepisoval vysoké odměny. Přesto se znovu vrátil do státní správy. Do dneška působil jako šéf kabinetu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Poul po schůzce s ministrem ale nabídl svou rezignaci. „Mluvil jsem s panem Poulem. Výsledek našeho jednání je takový, že mi nabídl rezignaci a já jsem ji přijal,“ potvrdil serveru Lidovky.cz Jurečka. 

Jurečka si Poula na místo šéfa své kanceláře vybral sám, i když jej prý Poul varoval, že jeho nástup vzbudí mediální reakce. 

Nečasův právník podal stížnost

V souvislosti s kauzou takzvaných trafik pro exposlance ODS podal stížnost proti obvinění z podplácení expremiéra Petra Nečase jeho právník Josef Lžičař. O tom, jestli jsou Nečasovy námitky opodstatněné, rozhodne Nejvyšší státní zastupitelství. „Vůbec nejsme přesvědčeni, že by ze strany obviněného bylo jednání protiprávní, natož aby to byl trestný čin. Zdá se nám, že argumentace použita orgány činnými v trestním řízení je v podstatě totožná s tím, co policie věděla před rokem, a odpovídá to argumentaci před zahájením stíhání bývalých poslanců ODS,“ uvedl advokát. Nevylučuje přitom, že by se obrátil na Nejvyšší soud.

Komentář Nečasova právníka Lžičaře (zdroj: ČT24)

V případu údajného uplácení tří poslanců ODS přísliby lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů, je vedle Nagyové obviněn také její nynější manžel Petr Nečas a Roman Boček. V další větvi případu jsou spolu s Nagyovou kvůli údajnému sledování Nečasovy někdejší ženy Radky stíháni bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.