Policisté tají, zda v Březinově skladu našli zbraně a výbušniny

Zlín - Desítky policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovaly ve zlínském areálu Svit v souvislosti s kauzou Radka Březiny. Ve spolupráci s pyrotechniky policisté pátrali po ukrytých zásobách palných zbraní a výbušnin. V sedm hodin večer zásah ukončili s tím, že z budovy odnesli osm pytlů, jejichž obsah odmítli komentovat. Pravděpodobně šlo ale o zbraně. Na stopu je mohl přivést mladší bratr Tomáš Březina, který v soudním sporu vystupuje coby „spolupracující“.

U zchátralé budovy stála už od dopoledních hodin policejní i hasičská auta. Na místo odpoledne dorazil také zlínský státní zástupce Jan Zubek. „Policisté postupují opatrně s maximální pečlivostí, aby nedošlo ke škodám na majetku, potažmo k újmě na zdraví,“ upozornil Zubek.

Zda pytle, které z budovy vyšetřovatelé vynesli, skutečně obsahují nebezpečné zbraně a výbušniny, zatím policie tají. Pokud by tomu tak opravdu bylo, jednalo by se o „pojistku“, která by mohla prodloužit vazbu podnikatele Radka Březiny, jenž už déle než rok a půl čeká za mřížemi.

Krajský soud v Olomouci vrátil Březinův případ na začátek řízení. „Objevily se nové podstatné skutečnosti, které nasvědčují tomu, že by trestná činnost mohla být kvalifikována přísněji a že by se mohlo jednat o mnohem závažnější trestnou činnost, než jak byla podána obžaloba. Je potřeba provést další šetření, nepochybně rozsáhlé, aby se toto potvrdilo, nebo vyvrátilo,“ vysvětlil před časem soudce Eduard Ondrášek, proč případ vrátil žalobci.

Radek Březina (vlevo) s mladším bratrem Tomášem
Zdroj: ČT24/ČTK

Podle vyšetřovatelů se mladší bratr Tomáš Březina k činům částečně doznal a spolupracuje. Právě jeho výpověď mohla policistům pomoci při dnešní akci v baťovském areálu. Tomáš Březina čelí obvinění, že v družstvu ve Valašském Meziříčí ukryl přes půl milionu litrů nelegálního lihu. O propuštění si zažádal i starší bratr Radek. Soudce nakonec obě žádosti zamítl kvůli obavám z jejich útěku, Březinovi tak zůstávají i nadále ve vazbě.

Rozhodnutí soudce má ale jen omezenou platnost: státní zástupce Galát podal stížnost k Vrchnímu soudu v Olomouci. Nesouhlasí s navrácením případu až do přípravného řízení. Se zamítnutím stížnosti by se oba bratři dostali na svobodu. Dnešní nález ve 45. tovární budově ale může být zárukou, že se Radek Březina v dohledné době z vazby nedostane.

Budovu pronajímala Březinova společnost

Baťovskou budovu vlastní společnost Profi pronájmy, která v minulosti pronajímala i areály, v nichž se po celé republice skrývalo dohromady až milion litrů nelegálního lihu. Současným ředitelem společnosti je Tomáš Pantlík, který čelí spolu s bratry Březinovými obvinění z daňových úniků. V minulosti byl šéfem firmy Tomáš Březina.

Zlínského podnikatele Radka Březinu, jeho bratra Tomáše i spolupracovníka Tomáše Pantlíka viní státní zástupce z toho, že stát připravili o tři miliardy korun. Policie odhalila tajné sklady nezdaněného lihu například v Olomouci, Valašském Meziříčí či Hrobicích na Zlínsku.

Po lednovém zásahu obvinila policie 15 lidí, sedm z nich je ve vazbě, včetně Březinovy manželky. Radek Březina čelí také podezření, že z vazby nabídl policistovi desetimilionový úplatek a snažil se ovlivňovat svědky. Prý chtěl podplatit i žalobce a soudce. Hrozí mu až 16 let ve vězení.

Akce Cela

V polovině ledna zasahovalo více než 400 policistů v Praze, na Olomoucku, Přerovsku i Zlínsku v rámci policejní akce s krycím názvem Cela. Například na Olomoucku a Přerovsku muži zákona vtrhli do některých advokátních kanceláří. Jedna z nich patřila Jiřímu Novákovi, který je obhájcem Radka Březiny.

Akce přímo souvisela s podnikatelem Radkem Březinou, který se podle policie pokoušel z vazby uplácet. V posílaných letácích instruoval své spolupracovníky, jak a koho mají korumpovat. Mařil tak policejní vyšetřování. Akce Cela se snažila prokázat jeho snahu korumpovat policisty, státní zástupce i některé svědky obchodu s nelegálním lihem.

"Nabídl policistovi desetimilionový úplatek, ten ho však odmítl a oznámil to nadřízeným. Později Březina také ovlivňoval svědky. Ve vazbě využíval návštěv advokátů, a přes ně zaúkoloval svého rodinného příslušníka, který měl vyškolit svědky, aby vypovídali v Březinův prospěch," popsal praktiky zadrženého podnikatele náměstek Pavel Komár.