Státní zástupce obžaloval expolicistu Babyku z vraždy manželky

Plzeň - Krajský státní zástupce obžaloval dnes už bývalého policistu Miloše Babyku z Plzně, kterému za vraždu manželky hrozí 12 až 20 let vězení. Babyku loni dopadla speciální jednotka Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v lesích na Plzeňsku, kde se po vraždě skrýval. Podle obžaloby vraždil s rozmyslem. Věc nyní míří ke Krajskému soudu v Plzni.

Podle státního zástupce Martina Rykla, který má kauzu na starost, byl Babyka obžalován ve čtvrtek. V lednu se Babyka ve vazební cele plzeňské věznice pokusil o sebevraždu. Podle záchranářů byl intoxikován léky a skončil na jednotce intenzivní péče. GIBS nyní zjišťuje, zda v souvislosti s jeho pokusem o sebevraždu neporušila vězeňská služba v Plzni svoji povinnost. Podle Rykla ale tato skutečnost řízení nijak výrazně nenarušila, čekalo se podle něj hlavně na znalecké posudky. Znalci zkoumali mimo jiné psychický stav obviněného, zabývali se také příčinou úmrtí ženy.

Pětatřicetiletý bývalý příslušník pražské cizinecké policie Babyka se bude zpovídat z toho, že loni 28. srpna v Sokolovské ulici na plzeňském sídlišti Lochotín pobodal svou manželku. Záchranka převezla ženu v kritickém stavu do nemocnice, kde zemřela. Muž byl týden na útěku a skrýval se v lesích u Plzně. Už tehdy se údajně pokusil o sebevraždu. Prý si v lese vařil lektvary, jimiž by se o život připravil.