Nejen svíčky – na podporu Ukrajiny si Češi i zazpívali

Praha – Na pražském Václavském náměstí se sešlo zhruba 500 lidí, kteří chtěli vyjádřit morální podporu lidem na Ukrajině a podpořit je v boji za demonkracii. Davy lidí přilákal také dobročinný koncert, který se na podporu mírového řešení situace na Ukrajině koná na náměstí Republiky.

Ukrajinou dnes žila také Praha. Dopoledne se za ni a za oběti nepokojů pomodlili věřící, kteří přišli na speciální mši do Chrámu svatého Víta. Následovala demonstrace na Václavském náměstí. Ta sice měla být původně hlavně doménou Ukrajinců, podle zprvodajky ČT na místě se jí ale zúčastnili také Češi. U sochy svatého Václava účastníci akce sestavili kříž ze svíček. Zazněla také ukrajinská hymna a promluvil pravoslavný kněz.

„Všichni chtějí jedno a totéž - svobodu a pokoj. Já si myslím, že nikdo nechce umírat, nikdo nechce ztratit své rodiny,“ říká jedna z účastníků demonstrace Anna Rosušanová.

Po třetí hodině odpoledne pak začal na náměstí Republiky dobročinný koncert „Praha pro Kyjev“, na jehož pořádání se kromě neziskových organizací podílí také magistrát. Koncert na podporu lidí na Ukrajině a peněžní sbírky organizace Člověk v tísni zahájily kapely Mono Love a Bellamy Moon. Na pódiu se pak vystřídali například Sunflower Caravan, Prago Union nebo Varhan Orchestrovič Bauer.

„Přijde mi to jako velký boj, co tam svádí, tak aspoň tímto způsobem je chceme nějak podpořit,“ řekla zpěvačka skupiny Bellamy Moon Kristýna Heřmánková. „Jsou velmi stateční. Historkám o manipulaci nevěřím. Byl to jen projev vůle lidu. Věřím slovům Johna Lennona: Moc patří lidem,“ prohlásil na adresu Ukrajinců zpěvák Phil Shoenfelt.

Češi mohou přispět i finančně na pomoc obětem nepokojů díky vyhlášeným veřejným sbírkám. Jednu z nich vypsala Charita ČR. Finanční dary lze posílat na účet 55660022/0800, variabilní symbol 104. V pátek se přidala i organizace Člověk v tísni. Lidé mohou posílat peníze na číslo účtu 93209320/0300 nebo DMS SOSUKRAJINA na číslo 87777.

Svou sbírku vyhlásily také ukrajinské iniciativy v Česku. Mezi svými krajany už na pomoc obětem násilí v Kyjevě vybraly přes půl milionu korun. Navíc jak přislíbil premiér Bohuslav Sobotka: Česko může přijmout i několik stovek uprchlíků z Ukrajiny. 

Ukrajinci kvůli bouřlivé situaci v jejich vlasti protestovali v Praze už několikrát. Největším shromážděním byl čtvrteční happening, na který dorazilo kolem 600 lidí. Včera desítky Pražanů i ukrajinských krajanů v ČR vyjádřily sounáležitost během setkání na ostrově Kampa. Posléze byla na Vltavu v rámci akce „Světlo pro Ukrajinu“ poslána loď se stovkami svíček. (Více ZDE)

Krvavé střety v ulicích Kyjeva mezi opozicí a pořádkovými službami si od úterý vyžádaly nejméně 80 mrtvých, včetně 13 policistů. Podle některých opozičních zdrojů může být obětí až 100. Ukrajina prožívá nejkrvavější dny od roku 1991, kdy získala nezávislost na Sovětském svazu. Celá země během víkendu ctí památku zemřelých státním smutkem.