Babiš s námi o personáliích nemluví, stýská si Bělobrádek

Praha – Předseda lidovců Pavel Bělobrádek vznáší výhrady ke koaliční politice hnutí ANO, které mělo lidovcům zabránit obsadit náměstkovskou pozici na ministerstvu dopravy. V Otázkách Václava Moravce se rovněž distancoval od změny ve vedení Českých drah, jež nově řídí někdejší zaměstnanec Agrofertu Daniel Kurucz.

„Jsou ministerstva, která jsou méně koaliční než ostatní. Bylo nám řečeno, že na ministerstvu dopravy náměstka mít nebudeme. Já s tím samozřejmě nejsem spokojen,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce vicepremiér a předseda křesťanské demokracie Pavel Bělobrádek. „To není otázka kontroly koaličního partnera, ale spoluzodpovědnosti za resort. Pak se nikdo nemůže divit, že neponeseme odpovědnost za to, co se tam děje.“

Vicepremiér se zároveň ohradil proti způsobu změny ve vedení Českých drah; v pátek se jejich novým ředitelem stal náměstek pro ekonomiku a techniku Daniel Kurucz, který byl do roku 2011 šéfem chemické divize Babišova Agrofertu (více zde). „Asi má důvěru ministra, my jsme s jeho jmenováním byli pouze seznámeni. Nelíbí se nám to, ale máme kvůli tomu vystupovat z koalice?“ konstatoval Bělobrádek s tím, že se nejedná o první případ, kdy byli postaveni před hotovou věc.

Podle šéfa opozičních komunistů Vojtěcha Filipa ovšem není možné, aby se lidovci od kroků jakéhokoli vládního ministra distancovali, když jsou členy vládní sestavy. „KDU-ČSL politicky stejně odpovědnost nese, a to, že si svého zástupce na ministerstvu neprosadili, je její chyba,“ podotknul Filip.

Střídání v čele ČD? „Diskutabilní stabilita“, hodnotí Bělobrádek

České dráhy změnily svého šéfa již potřetí za půl roku. Kurucz nahradil ve funkci Dalibora Zeleného, jehož do funkce v červnu instaloval ministr dopravy Zdeněk Žák, a nahradil jím dlouholetého ředitele Petra Žaludu. „Divím se tomu, že jsou dráhy řízeny člověkem, který patří do jednoho politického hnutí, a že si strany nevyjednaly, že minimálně ve firmách se státní účastí budou i zástupci dalších stran vládní koalice, protože skutečně jde o to, aby fungovala i vnitřní kontrola,“ reaguje Filip.

Bělobrádek nyní označil stabilitu v Českých drahách za „diskutabilní“ a očekává, že se debata o postech ve vládních úřadech i státních firmách zintenzivní. Podle svých slov navrhoval, aby se na řízení podniků ve vlastnictví státu podíleli i reprezentanti opozice, s takovým návrhem ale u ČSSD a ANO neuspěl. Bělobrádkův podnět nicméně ocenil šéf komunistů.

Bělobrádek a Filip diskutovali v OVM o personáliích (zdroj: ČT24)