Exekutor vydražil byt spolupracovníka Viktora Koženého

Praha –  Ve vůbec první dražbě majetku zakladatelů harvardských investičních fondů se prodal znojemský byt Borise Vostrého, někdejšího kolegy Viktora Koženého. Byt se vydražil za jeden a čtvrt milionu korun. Vostrý byl odsouzen na devět let za podvody při obchodech s cennými papíry. Jenže vězení, stejně jako zaplacení škody, se vyhýbá. Odstěhoval se totiž do Belize.

Z vyvolávací ceny 897 866 korun se postupně dostal znojemský byt Vostrého na cenu 1,28 milionu korun. To je výrazně blízko odhadované ceně bytu 3+1, kterou znalec určil na 1,3 milionu korun.   

Dražbu vyhlásil kladenský soudní exekutor Petr Kučera, který řídí veškeré exekuce na Vostrého majetky v ČR. Po Vostrém žádá více než tři miliardy korun. 

Dražby druhé části domu a dalších nemovitostí by měly následovat v dalších měsících. Peníze by měla získat nástupnická společnost - Harvardský průmyslový holding, a. s. v likvidaci, respektive jeho akcionáři. 

Vostrý v reakci na nařízenou dražbu před časem pro týdeník Euro prohlásil, že se stále považuje za nevinně odsouzeného v politické kauze a že se plánuje obrátit na Evropský soud pro lidská práva. „Vilu nechal postavit můj dědeček, za Masaryka byl radním ve Znojmě. Až budu v důchodu, budu v ní bydlet. Rozhodně se nevzdávám,“ vzkázal týdeníku Vostrý. 

Kožený s Vostrým v letech 1995 a 1996 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili HPH, který následně skončil v likvidaci. Soud za to Koženému uložil deset let vězení, Vostrému devět. Kožený má zaplatit zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Oba odsouzení se před rozsudkem dlouhodobě skrývají. Kožený bydlí na Bahamách, Vostrý v Belize, kde získal občanství. Snahy českých úřadů o jejich vydání zatím končily bezvýsledně.