Před 20 lety žili pacienti s leukémií pět let, nyní v průměru 25 let

Praha - Úspěšnost léčby chronické myeloidní leukémie významně zvýšily moderní léky a soustředění péče do center. Před 20 lety žili pacienti pět let od zjištění nemoci, nyní žijí v průměru více než 25 let. Ročně je nádorové onemocnění krvetvorných buněk zjištěno v ČR u 200 lidí.

Ještě počátkem sedmdesátých let mohli lékaři obtíže jen tlumit, nyní je běžně léčí. „Vděčíme za to nejen nástupu účinnějších léků, ale také koncepci efektivní centrové péče. Když se k nám dostane pacient včas, máme zde dost zkušeností na to, abychom udělali co nejpřesnější diagnostiku a zahájili cílenou terapii,“ uvedla přednostka klinického úseku Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) Hana Klamová. 

Hematologové se podle předsedy České hematologické společnosti docenta Jaroslava Čermáka nyní snaží podobný úspěch zopakovat i u dalších diagnóz. Ty vzácné, které centralizaci především potřebují k úspěšné léčbě, představují 80 procent jejich oboru.

Úspěšná léčba vzácných onemocnění vyžaduje podporu ministerstva a pojišťoven

„Soustředit vzácné nemoci do jednoho místa je velmi výhodné. Umožňuje to využívat vysoce specializované a nákladné diagnostické metody a terapii, a tak i zásadně zlepšovat vyhlídky nemocných,“ řekl Čermák, který už rok vede v ÚHKT vůbec první Centrum pro vzácná onemocnění v ČR. Léčí se zde 59 pacientů s poruchami krvetvorby z celé republiky. Z nich 27 s vrozenou a 32 se získanou vzácnou poruchou červených krvinek.

Úspěšná léčba vzácných onemocnění ale podle Čermáka vyžaduje také podporu ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven. Náklady na jednoho pacienta jsou od několika set tisíc po několik milionů korun za rok. ÚHKT má v péči 70 procent všech pacientů se vzácnými poruchami červené krevní řady, i proto patří k nejdražším nemocnicím v zemi.