Letadla se zraněnými Ukrajinci přistála v Praze

Praha – Na pražském letišti ve Kbelích večer přistály dva speciály české armády s 27 Ukrajinci, kteří utrpěli zranění při nedávných střetech demonstrantů s bezpečnostními silami v ukrajinské metropoli. Další letoun z Kyjeva s devíti pacienty má přistát po 22:00. U většiny převažují střelná zranění a zlomeniny. Nejmladšímu ze zraněných je 17 let a hrozí mu amputace nohy.

Ministr zdravotnictví Stanislav Němeček (ČSSD) ještě před příletem letounů upřesnil, že ukrajinské pacienty rozvezou sanitky do nemocnice v Motole, Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a Ústřední vojenské nemocnice. Ukrajince pro převoz na místě v uplynulých dnech vytipoval šestičlenný tým humanitární organizace Člověk v tísni. „Pokud bude informace o tom, že je potřeba dalších letů, tak navrhnou příslušné složky pokračování a nepochybuju, že vláda schválí to, co bude potřeba,“ dodal Němeček.

Do Prahy se dostali zejména mladší a lidé středního věku. Nejmladšímu chlapci se zraněním nohy je zhruba 17 let. „Má těžký zánět a hrozí mu amputace. Takže převoz by mohl dát naději, že bude noha zachráněna,“ řekl jeden z koordinátorů Člověka v tísni René Kočík.

Chirurg z VFN Filip Burget přiblížil, že na jeho oddělení míří pacienti se střelnými poraněními hrudníku, břicha, končetin i hlavy. Do motolské nemocnice pak především ortopedické případy a do vojenské nemocnice hlavně lidé určeni k neurochirurgickým zákrokům a s polytraumaty.

Zdravotníci čekají na letecké speciály z Ukrajiny
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Kontakt plynul přes sociální sítě

K vytipování pacientů humanitární pracovníci používali několik cest. „Velmi dobře zafungoval Facebook. Stránka SOS Euromajdan, kde jsme uveřejnili naše telefonní čísla, že je možnost přepravit zraněné do ČR na léčení,“ uvedl Kočík. Na základě inzerátu na facebookové stránce se začali ozývat koordinátoři pomoci, lékaři nebo příbuzní těžce zraněných Ukrajinců. Lékař pak určil, jestli je převoz pacientů do Prahy přínosný pro zlepšení jejich stavu.

Ivo Dokoupil, vedoucí humanitární mise Člověka v tísni:

„Nebylo těžké ty lidi vybrat, bylo těžké je najít. Teprve po pádu Janukovyčova režimu se lidé začali hlásit a začali jsme zjišťovat, že existuje velký počet těžce a středně zraněných lidí, kteří se do té doby skrývali v bytech a v nemocnicích pod cizími jmény, protože se báli, že je policie najde a odveze do vězení.“

Brífink ministerstva zdravotnictví k léčbě zraněných z Kyjeva (zdroj: ČT24)

Podle Kočíka přesahuje seznam zraněných, kteří by mohli být převezeni do Česka, 70 lidí. Pokud vláda schválí další humanitární lety, zamíří do Prahy i další Ukrajinci. V opačném případě seznam využijí zdravotníci dalších zemí. Češi v Kyjevě spolupracují například s Američany a Kanaďany. Část popálených zamířila zřejmě do Německa, řekl Kočík.

  • Ivo Dokoupil: „Solidarita v Kyjevě je úžasná. Zjistili jsme, že každý zraněný, který dnes leží v nemocnici, má kolem sebe síť dobrovolníků, kteří se o něho starají a kteří nám podávali informace, že je tam zraněný člověk schopen transportu do České republiky.“