Čunek se usmířil s bývalou sekretářkou, která proti němu svědčila

Praha - Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) a jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová uzavřeli u pražského městského soudu smír. Senátor slíbil, že se zdrží jakýchkoliv výroků na adresu Urbanové s výjimkou prostého konstatování faktu, že figurovala jako svědkyně v jeho trestní kauze. Žena po Čunkovi původně žádala půl milionu korun a omluvu za zveřejnění údajně nepravdivých tvrzení.

„Z mé strany je smír pokusem udělat něco pro to, aby můj čas nebyl marněn na to, k čemu není určen,“ pronesl Čunek u soudní síně. Uzavření smíru navrhla hned na začátku jednání právnička Urbanové Klára Samková. „Účelem je to, aby pan Čunek přestal zneužívat jméno mojí klientky ke své politické kariéře. Pokud se navždy zřekne vyslovování jména Marcely Urbanové ve vztahu k minulosti, pak jsme ochotny vzít žalobu zpět a nepožadovat ani náklady řízení,“ sdělila soudci Tomáši Novosadovi.

Čunek se poté asi 40 minut radil s právníkem, následně oznámil soudci ochotu na smír přistoupit. „Jsem přesvědčen, že ta kauza už kromě žalobkyně vůbec nikoho nezajímá, mě tedy určitě ne. Na ty žalované webové stránky jsem nesáhl několik let,“ podotkl. Chtěl si ale vymínit, aby směl říkat, že Urbanová v jeho kauze nemluvila pravdu. To však soudce nepřipustil. „Tento smír je pro vás oba jediná cesta, jak se vymanit z neustálého kolotoče soudních řízení,“ apeloval na Čunka, který mu nakonec dal za pravdu.

Kauza se vleče od roku 2002

Urbanová svědčila v případu, v němž Čunek čelil obvinění, že jako vsetínský starosta převzal v roce 2002 půlmilionový úplatek v souvislosti s privatizací městských bytů. Čunkovo trestní stíhání nakonec státní zástupce zastavil, stejně jako následné stíhání Urbanové pro křivou výpověď.

Jiří Čunek
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Žena vedle Čunka žalovala i jeho stranu, omluvu a odškodné požadovala po jejím předsedovi a vicepremiérovi Pavlu Bělobrádkovi. V rámci smíru však i tuto část žaloby vzala zpět. Urbanová se již na Čunkovi v minulosti soudně domohla omluvy a 80 tisíc korun za poškození pověsti. Čunek ji totiž nejen označil za lhářku, ale také zveřejnil její osobní korespondenci.