Do hor vyrazily tisíce lyžařů, počasí ale láká spíš na kolo

Praha - Horské lyžařské areály o víkendu navštívily tisíce lyžařů, v malých areálech se ale návštěvnost počítala v desítkách. Na svahy převážně s technickým sněhem lyžaře vytáhlo slunečné počasí a pokračující prázdniny. Přestože jsou podmínky pro lyžování ještě většinou příznivé, teplé počasí lidi láká spíše na procházky, na kolo nebo na zahrádky. Některé lyžařské areály proto po tomto víkendu už zavírají - například Pustevny.

Poslední víkend lyžařské sezony (zdroj: ČT24)

Do hlavních středisek Krkonoš a Orlických hor o víkendu přijely tisíce lyžařů. Při slunečném počasí bylo lyžování kvalitní hlavně ráno, později během dne již sníh na sjezdovkách měkl. Lyžuje se výhradně na technickém sněhu, kterého je na sjezdovkách od 15 do 80 centimetrů, mimo sjezdové tratě sníh skoro není. Běžkaři mohli využít asi 20 kilometrů tratí na vrcholu Černé hory a v okolí Pece pod Sněžkou. „Věříme, že v dalších dnech počasí nebude tak teplé a i nadále budeme schopni nabízet kvalitní lyžování,“ uvedl ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Tisícovky lyžařů vyrazily také do jihočeských lyžařských areálů. V největším lyžařském středisku na Lipně se vystřídalo od pátku do neděle na 3000 lyžařů. Velký zájem měli zejména o skicrossovou dráhu, lidé však vybírali i z bohaté nabídky doprovodných akcí. Na lipenských sjezdovkách leží sníh ve vrstvě od 25 do 60 centimetrů. V provozu jsou tam všechny sjezdovky. Sezona na Lipně potrvá do konce března, na Zadově by měla trvat minimálně do poloviny března. V provozu je také pět areálů v Železné Rudě a jeden v Kašperských horách. Špatné podmínky ale mají na Šumavě běžkaři. Běhat na lyžích se dá několik set metrů jen na Gerlově Huti.

Lyžaři o víkendu zaplnili také areály v Jeseníkách. Návštěvnost na Ovčárně byla značná, v Koutech na Šumpersku odhadují denní návštěvnost na několik tisíc lyžařů. Rušno bylo o víkendu na běžkařské magistrále z Ovčárny na Švýcárnu a na Praděd, kterou pokrývá vrstva sněhu. 

V Jizerských horách se na návštěvnosti nepříznivě projevilo teplé počasí. Na Ještědu za oba víkendové dny lyžovalo dohromady asi 2 000 lidí, což je zhruba o třetinu méně než před týdnem. V areálu je přitom stále k dispozici téměř pět kilometrů tratí na severní straně kopce s 25 až 40 centimetry sněhu. Ještěd od soboty jako první středisko v kraji už zavedl ceny vedlejší sezony. O polovinu menší zájem zaznamenali v Rokytnici nad Jizerou v Krkonoších.

Na sjezdovkách ve Zlínském kraji se počet lyžařů počítal ve stovkách, i přesto byli tamní provozovatelé spokojeni. Podobně tomu bylo i v Ústeckém kraji, kde kvůli teplému počasí zůstávají v provozu už jen dvě střediska, a ve středních Čechách. Na Vysočině bylo v provozu šest areálů. Přestože jsou sněhové podmínky podle vlekařů příznivé, zájem lidí vzhledem ke slunečnému počasí opadává. O víkendu přivítaly jen desítky lidí.