Hrad znovu v restitučním hledáčku. Katolíci chtějí svatojiřskou baziliku

Praha – Katolická církev chce na druhý pokus získat v rámci restitucí cenné stavby na Pražském hradě. Podle informací České televize se katolíci uchází o vlastnictví baziliky sv. Jiří, jedné z nejvzácnějších románských staveb u nás, a také přilehlého Jiřského kláštera. Správa Pražského hradu by měla o výzvě rozhodnout do konce června. Původní žádost o devět objektů prezidentův kancléř odmítl.

O klášteru sv. Jiří se už dříve spekulovalo jako o objektu zahrnutém do nové žádosti. Spekulace dále nahrávaly budově Nového proboštství, které kvůli vleklým sporům chátrá a podle expertní skupiny by se jeho renovace správa výrazně prodražila. Nakonec snahy církve padly na baziliku svatého Jiří, jejíž základy pamatují nejstarší éru Pražského hradu za panování přemyslovských knížat.

Od katedrály svatého Víta je červená budova baziliky svatého Jiří vzdálená jen padesát metrů. O klášter i o baziliku požádala církev na poslední chvíli těsně před Vánoci. „Jsou to budovy, které patřily církvi, patřily matici. A v okamžiku, kdy nedošlo k dohodě před uzavřením výzev, jsme o ně požádaly,“ zmínil generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Bazilika svatého Jiří na Pražském hradě patří k nejstarším českým kostelům. Kolem roku 920 ji nechal postavit kníže Vratislav I. jako druhý kostel v tehdejší oblasti Prahy. V interiéru je pohřbeno hned několik Přemyslovců, mezi nimi například svatá Ludmila.

Právě bazilika s přemyslovskými hrobkami se dostala na seznam památek, které by mohla získat církev zpátky, vůbec poprvé. Prezident Miloš Zeman v lednu České televizi řekl, že je ochoten jednat o předání Jiřského kláštera a o navrácení poměrně zanedbané nedaleké budovy Nového probošství. To vše ale nikoliv v rámci církevních restitucí. „Proč bychom měli církvi bránit, aby tyto budovy opravila a pak je používala ke svým kulturním účelům…“ zmiňoval Zeman tehdejších v Otázkách Václava Moravce.

Například premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr financí Andrej Babiš ale vydávání nemovitostí v areálu Pražského hradu jednoznačně odmítají. Namítají, že areál Hradu je unikátní místo a součást české státnosti. Naopak pravicová opozice proti případnému vydání některých budov v areálu Pražského hradu nic nemá. „Pokud se dohodnou stávající vlastník s budoucím vlastníkem na prodeji nebo na bezúplatném převodu, je to naprosto v pořádku,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Církev původně chtěla získat na Pražském hradě v restitucích souvislou řadu domků ve Vikářské ulici, které se nacházejí hned vedle Katedrály svatého Víta. Požadovala i dům s číslem popisným třicet jedna, který stojí hned na začátku Zlaté uličky. Neuspěla ani s žádostí o získání Prašné věže, takzvané Mihulky ani Kostela všech svatých.

Interiér baziliky sv. Jiří
Zdroj: ČT24/ČTK