Sobotka chválil Zemana - za rok prý zlepšil zahraniční pohled na Česko

Brno – Miloš Zeman v prvním roce ve funkci prý zlepšil obraz Česka za hranicemi. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je to patrné při zahraničních cestách premiéra, a to nejen v zemích EU. Jak dnes Sobotka připomněl, na Unii se Zeman dívá mnohem optimističtěji než jeho předchůdce Václav Klaus. Dokazuje to prý vyvěšení unijní vlajky na Hradě, postoj k euru i roli Česka v evropské integraci. Právě zítra to bude přesně rok od Zemanovy inaugurace. Sledujte Speciál ČT24 v sobotu od 13:05 na zpravodajském kanále ČT24.

Na Hradě je Zeman od 8. března loňského roku jako první přímo zvolený prezident Česka. K rychlému hodnocení se premiér Sobotka dostal při diskuzi s novináři po schůzce s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským. Toho pochválil za dobrou práci celého sboru a rychlé vyřizování úkolů navzdory dlouhodobému přetížení.  

Ústavní soud má kladné body za píli

Nejvyšší soudní instance v zemi řeší ročně několik tisíc stížností, průměrná délka vyřízení se pohybuje kolem pěti měsíců. Sobotka také řekl, že chce zlepšit vztahy vlády a Ústavního soudu. I podle názoru Rychetského se poměry mezi oběma stranami dostávají „snad do lepších dob“. 

Sobotka dnes také zmínil plány vlády z hlediska ústavních zákonů. Jde zejména o prezidentské pravomoci, které by vláda v horizontu dvou let ráda upravila. „Tak, aby nedocházelo k nějakému rozkývávání moci mezi prezidentem a vládou,“ dodal Sobotka. 

Pavel Rychetský a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Na úpravách ostatně začali nedávno pracovat už poslanci. První změna souvisí s průtahy kolem jmenování Sobotky premiérem, druhá se týká výběru členů rady České národní banky. Nová pravidla má připravit pracovní skupina poslanců napříč politickým spektrem - každá parlamentní strana zde má dva zástupce. 

Jindy znesvářené strany se přitom vzácně shodují: V ústavě chybí jasné lhůty pro jmenování premiéra i vlády. Zeman se v tomto ohledu stal rekordmanem – žádný z předchozích prezidentů v historii samostatné České republiky nevybíral premiéra tak dlouho. Sobotka se dekretu „dočkal“ až po 83 dnech od konání voleb. „Považuji za důležité stanovit lhůtu pro jmenování vlády po volbách tak, aby se jmenování vlády nemohlo odkládat,“ myslí si premiér.

Sobotka po jednání s předsedou Ústavního soudu (zdroj: ČT24)