ČT: Červíček v rozkladovém řízení proti svému odvolání neuspěl

Praha - Současný náměstek policejního prezidenta a bývalý šéf sboru Martin Červíček neuspěl podle informací ČT v rozkladovém řízení, které podal kvůli svému odvolání. Stanovisko už má ministr vnitra Milan Chovanec. Zatím se jedná jen o doporučení. Jak ve věci rozhodne, oznámí v úterý. Se stěžovatelem se do té doby chce ještě sejít.

Česká televize zjistila, že rozkladová komise rozhodla v neprospěch Martina Červíčka. V komisi seděli i zástupci odborů, rozhodnutí ale potvrdit nechtějí. „To rozhodnutí přijala větší část pětičlenné komise, čtyři lidé se sešli na jednotném stanovisku,“ uvedl Aleš Lehký z odborové organizace Unie bezpečnostních sborů. „V úterý veřejnosti oznámím, jak dopadl. (…) Myslím, že je slušné nejdřív s tím seznámit pana Červíčka,“ sdělil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Dvojvládí na policejním prezidiu definitivně skončilo v únoru letošního roku. Martin Červíček po svém odvolání na konci ledna čeká na rozhodnutí rozkladové komise o tom, zda ho exministr Martin Pecina odvolal z pozice šéfa policie oprávněně.

Podle zjištění České televize komise došla k téměř stejnému závěru, jaký učinil exministr Martin Pecina, tedy, že v roce 2012 tehdejší ministr vnitra Jan Kubice po odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho v rozporu se zákonem nejdříve odvolal Červíčka z pozice náměstka a pak ho jmenoval šéfem policie. Červíčka měl přitom z pozice náměstka podle rozkazu Petra Lessyho odvolat policejní náměstek Pavel Osvald. „Kdyby mě o to někdo požádal, tak jsem to udělal,“ řekl Osvald, bývalý náměstek policejního prezidenta Petra Lessyho.

Události: Červíček v rozkladovém řízení neuspěl (zdroj: ČT24)

Podle Červíčkova právníka nemá komise pravdu. Zmíněný rozkaz tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho považuje za účelový. „Byl učiněn v rozporu s legislativou, je neplatný a neúčinný,“ uvedl Josef Kopřiva, právní zástupce Martina Červíčka.

Martin Červíček zatím nechtěl doporučení komise komentovat. Mimo kameru řekl, že si počká na písemné odůvodnění a pak zvaží další kroky, třeba i žalobu. Tím by se ale zkomplikoval výběr nového policejního prezidenta. Na rozhodnutí soudu by se mohlo čekat třeba rok. Do té doby by nejspíš policii vedl pověřený náměstek Tomáš Tuhý.