Návrat zimy se nekoná, další měsíc bude teplo

Praha – Češi se mohou ve zbytku tohoto měsíce i na počátku dubna těšit na nadprůměrné teploty. Do konce března bude přes den maximálně 10 stupňů, už počátkem dubna se oteplí na čtrnáct. Příští týden má pokračovat suché počasí, ve zbytku daného období pak meteorologové očekávají průměrné srážky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) to uvedl v měsíčním výhledu počasí.

„Teplejší by měla být zejména první polovina období, druhá polovina bude mít hodnoty teploty vzduchu blíž k normálu,“ uvedli meteorologové. Nejnižší noční teploty předpokládají do konce března kolem nuly, v prvním dubnovém týdnu už o čtyři stupně vyšší.

Pršet má příští týden výrazně méně, než je v polovině března obvyklé. „Je velmi pravděpodobné, že se nevyskytnou žádné srážky,“ oznámil ČHMÚ. Od dalšího týdne by mělo srážek přibývat a jejich množství se dostane k dlouhodobému průměru. Ten je ve čtyřech týdnech do 6. dubna mezi 33 až 47 milimetry.

Výrazné ochlazení nelze vyloučit

Na základě dlouhodobé předpovědi ovšem není možné vyloučit větší výkyvy počasí, které jsou pro jarní období obzvlášť typické. „Podle dlouholetých pozorování počasí víme, že výskyt výrazných ochlazení se sněžením je možný na území ČR i v průběhu dubna a v extrémních případech i v květnu,“ uvedli meteorologové. Připomněli výrazné ochlazení po dlouhodobě teplém počasí v letech 1977 a 1997.

Měsíční výhled počasí vydávaný ČHMÚ je založen na statisticko-analogické metodě, která vychází z naměřených údajů na našem území od roku 1951. Na rozdíl od krátkodobých a střednědobých předpovědí není měsíční výhled počasí zaměřen na předpověď konkrétních hodnot teploty vzduchu a množství srážek pro jednotlivé dny. Proto tato předpověď nepostihuje v rámci daného období všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje očekávaný trend ve vývoji počasí a odhaduje celkový charakter předpovědních období (týdny, 28denní období) z hlediska teploty vzduchu a množství srážek.

Zima byla letos velice mírná, alergici na pozoru

Letošní zima se s průměrnou teplotou 1,5 stupně Celsia řadí k nejteplejším zimám za posledních 80 let. Dlouhodobý průměr za období prosinec až únor, kdy se počítá meteorologická zima, je totiž minus 1,2 stupně.

V posledních třech měsících opakovaně padaly teplotní rekordy. Například na vánoční svátky vystoupala rtuť až ke 13 stupňům Celsia. Rekordy padaly také v první lednové dekádě. Díky teplému počasí se dřív probouzí příroda, což znamená nápor na alergiky.

Žádné lyže, Češi běhají a vytahují kola

Lidé letos tolik nelyžovali. Už se naopak začali věnovat jarním aktivitám. Třeba v beskydském panoramatu letos poprvé zářily padáky paraglidů. Sezona tentokrát ani neskončila běžcům a cyklistům právě začíná. Rychlý příchod jara zalidnil lavičky a víkendové trhy ve městech - třeba pražská náplavka se plnila od rána.

Češi už začali s jarními aktivitami (zdroj: ČT24)