Bělobrádek boural, jeden člověk zraněný

Praha - Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek měl včera v Náchodě dopravní nehodu, při níž byl lehce zraněn člověk jedoucí na mopedu. Sám politik vyvázl bez újmy na zdraví a pokračuje ve své práci v Poslanecké sněmovně. Policie škodu odhadla na 40 tisíc korun.

Policie nehodu vyšetřuje pro podezření ze spáchání ublížení na zdraví z nedbalosti. „Řidič automobilu přijížděl po vedlejší silnici a nedal přednost přijíždějícímu mopedu, jeho řidič utrpěl lehké zranění,“ informoval mluvčí královéhradecké policie Jan Čížkovský. Nechtěl však potvrdit, zda byl jedním z účastníků nehody Bělobrádek; první, kdo o Bělobrádkově nehodě mluvil, byla lidovecká mluvčí Miriam Farská.

„Jel jsem od svých rodičů domů zaparkovat automobil. Při přejíždění hlavní vozovky do mě z boku narazil člověk, který jel na babetě. Rozhlédl jsem se, ale byl soumrak a vůbec jsem druhého účastníka nehody neviděl. Já jsem v podstatě zaznamenal náraz a potom jsem zaznamenal přilbu, která přeletěla přes auto,“ popsal potom nehodu i sám Bělobrádek.

„Oba jsme jeli velmi nízkou rychlostí a ani u jednoho nebyl zjištěn alkohol. Musím vyjádřit svou lítost, že došlo ke zranění. Pán odmítl hospitalizaci a je v domácím léčení,“ dodal s tím, že se chce se zraněným, který bydlí poblíž jeho bydliště, sejít a omluvit se mu. Škodu policie, podle níž nebyl ani jeden z řidičů pod vlivem alkoholu, odhadla na 40 tisíc korun. Bělobrádek podle médií havaroval už v minulosti, když zhruba před dvěma lety nedobrzdil vůz a narazil v koloně v Praze.

Bělobrádek není zdaleka prvním politikem, který havaroval. Jeho lidovecký kolega Cyril Svoboda se v dubnu 2004 vážně zranil při dopravní nehodě svého služebního vozu na Vyškovsku. Vůz, který řídil člen ochranky, jel příliš rychle v místě, kde byla omezená rychlost, vyjel mimo vozovku a narazil do betonového sběrače vody. Tehdejší ministr zahraničí, který v době kolize spal, měl vážně zraněnou páteř a musel být operován. Řidič vozu nebyl potrestán. Soud přihlédl k tomu, že policista způsobil kolizi v nedbalosti, omluvil se za ni a zaplatil vzniklé škody.

O čtyři roky později europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) srazil na přechodu v Praze 6 čtyřiačtyřicetiletou ženu. Žena utrpěla lehčí zranění a policisté předali případ magistrátu ke správnímu řízení jako přestupek. Havárii za sebou má i (tehdejší) předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který v lednu 2008 zavinil nehodu dvou škodovek. Nikdo se při ní nezranil.

Jednu z nejhorších reputací měl za volantem někdejší poslanec Jiří Payne, který během politické kariéry způsobil tři havárie. Když nedal přednost sanitce, těžce zranil dva lidi, včetně své dcery v autě. Někdejší senátor a ministr zahraničí Jan Kavan zase najednou poničil tři zaparkovaná auta v centru Prahy. Odmítl prokázat, že byl střízlivý. Sněmovna mu dala pokutu 15 tisíc korun. Historicky nejhůř boural v roce 1992 řidič Alexandra Dubčeka - symbolu Pražského jara a polistopadového předsedy Federálního shromáždění. Dubček na následky nehody po dvou měsících v nemocnici zemřel.