Červíček bude krajským ředitelem

Praha - Bývalý policejní prezident Martin Červíček od pondělí usedne do čela královéhradecké krajské policie. Vystřídá v křesle plukovníka Jana Švejdara, který se přesune na stejnou funkci v sousedním Pardubickém kraji. Červíček skončil v čele policie v lednu, když poradní komise tehdejšího ministra vnitra Martina Peciny dospěla k závěru, že byl do funkce jmenován neoprávněně.

Červíček po svém odvolání koncem ledna čekal na závěr rozkladové komise, která rozhodovala o oprávněnosti odvolání exministrem Martinem Pecinou z pozice šéfa policie. Rozkladová komise ale rozhodla v Červíčkův neprospěch. Ten se poté nechal slyšet, že nemíní „prodlužovat situaci, v níž není ve vedení policejního sboru jasno“.

Dvojvládí v čele policie vzniklo začátkem loňského prosince, kdy Pecina vrátil do služebního poměru navzdory doporučení své poradní komise Petra Lessyho. Protože se Červíček odmítl funkce dobrovolně vzdát, Pecina zahájil správní řízení přezkoumávající zákonnost jeho jmenování. Červíček tehdy naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a tří krajských ředitelství.

Chronologie klíčových momentů v kolotči událostí kolem policejního prezidenta:

  • Září 2011: Vedení zlínské policie podává na Lessyho trestní oznámení kvůli výrokům pro deník Právo. Lessy v něm uváděl náměstka krajské správy Jaroslava Vaňka v souvislosti se zametáním trestních oznámení.
  • Srpen 2012: Generální inspekce bezpečnostních sborů Lessyho obvinila z porušení pravomocí a pomluvy. Podle inspekce Lessy předal své mluvčí dokumenty očerňující Vaňka s tím, aby je poskytla deníku Právo. Lessy obvinění odmítl, redaktor se ho prý na Vaňka sám ptal. Ministr Kubice vzápětí zbavil Lessyho služebního poměru. V čele policie ho ještě týž den nahradil náměstek Martin Červíček.
  • Květen 2013: Z následné obžaloby Lessyho zprostil Obvodní soud pro Prahu 7.
  • Prosinec 2013: Ministr Pecina zrušil rozhodnutí svého předchůdce Kubiceho o Lessyho propuštění; policie tak měla dva prezidenty - Červíčka, jenž řekl, že sám neodstoupí, a Lessyho, který čerpal dovolenou.
  • Leden 2014: Poradní komise ministra vnitra dospěla k závěru, že Červíček byl policejním prezidentem jmenován neoprávněně. Pecina následně zrušil rozhodnutí o jmenování Červíčka policejním prezidentem.
  • Únor 2014: Lessy odchází z funkce policejního prezidenta a míří do zahraničního odboru prezidia. Ministrovi Milanu Chovancovi se tím otevírá cesta na vypsání nového výběrového řízení.