Karikatura Putina v Liberci je nepřijatelná, tvrdí ambasáda

Praha – Ruská ambasáda v Praze kritizuje vyvěšení obřího plakátu s karikaturou Vladimira Putina na liberecké radnici. Obří výjev visel na budově magistrátu v úterý a zobrazoval ruského prezidenta s typickými atributy komunistických diktátorů či Adolfa Hitlera. Akci občanského sdružení Dekomunizace, s níž vedení města vyslovilo souhlas, ruská ambasáda označila za „neuctivou, absolutně nepřijatelnou a ohrožující rusko-české vztahy“. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek uvedl, že obavy některých občanů z postupu Ruska chápe.

NO COMMENT: Putin na liberecké radnici (zdroj: ČT24)

„Považujeme podobné neuctivé akce za naprosto nepřijatelné, bez ohledu na motivy, kterými se jejich organizátoři při tom zaštiťují. Takové akce nejsou v souladu s vysokou úrovní vzájemně výhodných bilaterálních rusko-českých styků, rozsáhlých hospodářských vztahů, na jejichž rozvoji v posledních letech významný zájem projevuje i česká strana,“ uvedlo ruské velvyslanectví v prohlášení zveřejněném na svých internetových stránkách. 

„Emoce, ukvapené soudy, jsou špatným základem pro budování vztahů mezi Ruskem a Českou republikou,“ soudí ruská diplomacie. 

Stejný plakát vyvěsilo sdružení Dekomunizace už loni 25. října v Praze na Letné. „Vůbec nechápu, proč je kolem toho teď takový humbuk, když tehdy to prošlo téměř bez povšimnutí a přitom to viselo přímo v Praze,“ řekla dnes liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). Prohlášení ruské ambasády nechtěla komentovat. „Nebyla to naše akce, myslím si, že mi to nepřísluší,“ vysvětlila. 

Na základě několika podnětů řeší vyvěšení plakátu policie, primátorka kvůli tomu čelí nevybíravým útokům. „Zaskočilo mě, kolik nenávistných mailů jsem bezprostředně potom dostala, nečekala jsem to,“ přiznala. V posledních dnech se ale podle ní situace postupně obrátila a víc e-mailů jí vyjadřuje podporu. „Dneska bylo těch sympatizujících snad 25 a odmítavý jen jediný,“ dodala primátorka.

Vladimir Putin na liberecké radnici
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

„Nejsme schopni a ani nebudeme kontrolovat aktivity našich občanů v tomto směru,“ řekl dnes Zaorálek. „Já chápu to, že občané v této zemi mají obavy z toho, co se děje. To, že zamrzla diplomatická jednání a že to v tuto chvíli vypadá, že se nehýbají kupředu, a ta situace je nebezpečná. Rozumím tomu, že to vyvolává obavy a nejrůznější formy nesouhlasu mezi občany,“ vyjádřil ministr pochopení pro úterní protest sdružení, které jím prý chtělo varovat před postupem sílící ruské diktatury na Krymu a směrem do Evropy. 

Podle Zaorálka nejlepším způsobem jak uklidnit situaci, je návrat Ruska k jednacímu stolu a diplomatické řešení napětí okolo Krymu, který kontrolují ruské jednotky a ruská populace na poloostrově chystá na neděli referendum o připojení.