Ústy lze rozhýbat celý byt - technika pomáhá hendikepovaným

Praha – Lidí s hendikepem žije v České republice asi 1,2 milionu, technologický vývoj v tuzemských firmách na ně ale nezapomíná. K novinkám ve světě inteligentních kompenzačních pomůcek patří třeba ústní myš, jejímž prostřednictvím mohou lidé ovládat všechny domácí spotřebiče i osobní počítač. Konference INSPO představila řadu novinek, hojně z oblasti mobilních zařízení a aplikací.

Ústní myš ovládá majitel pouze stiskem zubů a pohyby hlavou. V počítači má pak obrazový software, kterým dál ovládá další spotřebič, pohybem do stran třeba přepíná programy, předním tlačítkem zesiluje zvuk, zadním naopak. Podobně lze ovládat i radiopřijímač, CD a DVD přehrávač nebo i světlo, ventilaci a topení.

„Kdybych tuhle myš neměl, nic bych nedokázal ovládat sám, protože se svýma rukama nic nesvedu. Tahle myš je pro mě zázrak,“ libuje si čtyřiadvacetiletý Václav Herzinger, který po pracovním úrazu ochrnul.

Konference INSPO představila řadu novinek pro hendikepované (zdroj: ČT24)

Vymožeností mezi inteligentními kompenzačními pomůckami se ale dostává třeba také nevidomým lidem. Díky speciální aplikaci mohou požádat o pomoc 24 hodin denně, týká se to třeba navigace směru nebo rozlišení druhu vybíraného zboží. Asistent nebo kamarád vidí skrz kameru přístroje, který má nevidomý člověk u sebe, a vidí i jeho polohu na mapě.